Vijesti

Marko Đurić: Važno je da Republika Srpska pruža podršku Srbima na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić povodom proslave Dan i krsne slava Republike Srpske položio je danas vijenac na Spomenik 12 beba u Banja Luci i naveo je da se na ovaj praznik treba prisjetiti duge borbe za stvaranje Republike Srpske, ali i potrebe za solidarnošću sa Srbima sa Kosmeta u teškim danima i godinama kroz koje prolaze.

„Veoma je važno što Republika Srpska pruža podršku Srbima na KiM i ne radi se samo o političkoj ili podršci na nivou institucija BiH, tu se radi o jednoj humanoj dimenziji, kroz pomoć, interesovanje za tu temu“, istakao je za Frontal direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

On ističe da je često ljudima na KiM potrebno ne toliko novca koliko ljudskog dodira, pažnje i brige.

Navodi da ima i muslimana slovenskog porijekla koji takođe žive na KiM, katolika i da u srpskoj južnoj pokrajini živi dvadeset sedam etničkih grupa.

„Mnoge od njih su u prethodnih 15 godina istrpjele različite grupe pritisaka. Svi oni treba da imaju podršku države Srbije i srpskih institucija svugdje za ostvarivanje svojih prava. Zato što boreći se za njih mi se borimo za univerzalne ljudske vrijednosti i prava svih. Ne želimo da uskratimo ništa nikome“, poručio je Đurić.

Sa Đurićem je ekipa Frontala razgovarala i o drugim pitanjima koja se odnose na stanje na KiM a cijeli intervju ćete moći pročitati naredne sedmice.

„Ja bih pozvao sve građane RS i BiH da se za to pitanje zainteresuju još aktivnije. Možda će za čitaocima Frontala biti zanimljivo da na KiM živi i jedan broj pripadnika drugih etničkih zajednica koji su naslonjeni na državu Srbiju i očekuju da svoju budućnost grade skupa sa Srbima“, dodao je Đurić.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog