Republika Srpska

Banjalučki "Plantago" zabilježio rast prodaje od 11 odsto

U godini za nama banjalučki proizvođač čaja, kompanija "Plantago" zabilježio je rast prodaje od 11%. Iako je, kako kažu, godina bila teška, ostvarili su uspješne rezultate.

Rast prodaje pratila je i veća proizvodnja popularnih čajeva, a riječ je o 1,2 miliona kutija koje su plasirane na police marketa širom BiH.

U razgovoru za portal "eKapija.com" direktor "Plantaga" Aleksandar Vukmirović kaže da su i dalje fokusirani samo na domaće tržište, uz izvoz za Crnu Goru, dok tržište Srbije i Hrvatske i dalje ostaje kao nemoguće za ostvarivanje plasmana.

- To su dvije zemlje koje štite svoje proizvođače, pogotovo Hrvatska. Izvoz u Srbiju stvarao bi dodatne troškove, jer se na granici čajevi šalju na ispitivanje, a to nas košta 800 EUR po vrsti čaja. Hrvatska ne dozvoljava uvoz ni iz Srbije ni iz BiH – ističe Vukmirović.

Turbulentna godina u sektoru trgovine u BiH odrazila se djelimično i na "Plantago". TUŠ se povukao iz BiH, a umjesto "Mercatora" nastupa "Konzum". Upravo je "Mercator" bio njihov najveći kupac. Promjene su evidentne, kaže Vukmirović, ali nastavljaju poslovanje sa "Konzumom".

Prije skoro sedam godina, "Plantago" je imao sopstvene zasade čajeva na 25 hektara, kada ih je i država subvencionisala. Kada su im ukinute subvencije od 1.500 KM po hektaru, a podržani hrvatski proizvođači, "Plantago" prekida uzgoj i okreće se otkupu sirovina.

- Šumske plodove dobijamo sa planine Vranice, dok ljekovito bilje stiže od uzgajivača iz istočne Hercegovine. Otvoreni smo i za nove otkupljivače, za sve one koji imaju kvalitetnu sirovinu – navodi Vukmirović.

Za razliku od ostalih regionalnih proizvođača čajeva, "Plantagu" je to osnovna djelatnost. To im omogućava da se u potpunosti posvete kombinaciji najrazličitijih ukusa, po najboljim recepturama i savjetima provjerevenih svjetskih proizvođača. Rad je organizovan u tri smjene.

- Ponosni smo i na naš podbrend – funkcionalne čajeve, poput onih za mršavljenje, podizanje energije, detoksikaciju organizma... Uskoro ćemo ponuditi i nove vrste.

Vukmirović kaže da ih u 2015. očekuje rast prodaje za 20%. Uz veću proizvodnju, biće i novih zapošljavanja.

izvor: ekapija.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog