Vijesti

Grabar - Kitarović: Ako Hrvati u BiH žele treći entitet, podržaću ih

Novoizabrani predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će podržavati rješenja i prijedloge koje budu "stavili na sto" legitimni hrvatski predstavnici u BiH, uključujući i zahtjev za formiranjem trećeg entiteta.

"Da li će to biti kakva kantonalna rješenja ili treći entitet, ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali ću ih podržavati u njihovim zahtjevima", rekla je Kitarovićeva. 

Ona je istakla da vjeruje da će njena prva zvanična posjeta biti upravo posjeta BiH. 

"Prva moja briga je Hrvatska, zbog teške socijalne i ekonomske krize. Ali, i položaj hrvatskog naroda u BiH, kao i Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori biće visoko na mom dnevnom redu", rekla je Kitarovićeva za Federalnu televiziju, dodajući da vjeruje u budućnost BiH kojoj želi sve najbolje. 

Ona je rekla da želi da BiH bude emancipovana zemlja koja će snažno krenuti put članstva u EU i NATO, navodeći da su promjene potrebne da bi BiH normalno funkcionisala. 

"Za to su potrebne snažne unutrašnje reforme, a jedan od neophodnih uslova jeste da hrvatski narod konačno postane ravnopravan - konstitutivno i u svakom drugom pogledu na cijeloj teritoriji BiH. U tome ću podržavati zahtjeve legitimnih predstavnika hrvatskog naroda", navela je Kitarovićeva. 

Ona dodaje da bi bio poželjan dogovor sva tri naroda, kao i nacionalnih manjina u BiH, te da bi u suprotnom trebalo organizovati međunarodnu konferenciju u vezi sa budućnošću, unutrašnjim uređenjem i funkcionisanjem BiH, u šta bi bili uključeni međunarodna zajednica i SAD. 

Kitarovićeva kaže da će tražiti nadogradnju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da britansko-njemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali ima jedan veliki nedostatak - da se ne pruža ravnopravnost hrvatskom narodu u BiH.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog