Vijesti

Blokada granica do kraja nedjelje!

Čim dobiju odobrenje MUP, prevoznici iz Srpske će blokirati carinske terminale. Bez licenci za međunarodni transport srpski prevoznici trpe štetu

Članovi Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Srpske blokiraće narednih dana granične prelaze i carinske terminale u BiH, u znak protesta zbog nedobijanja licenci za međunarodni transport!

Ovu informaciju "Novostima" je u ponedjeljak vpotvrdio predsednik Udruženja Nikola Grbić, nakon sastanka prevoznika sa premijerkom Srpske Željkom Cvijanović i resornim ministrima.

Prevoznici će u utorak zvanično predati zahtev MUP RS da im se odobri protestno okupljanje, a blokada graničnih prelaza i carinskih terminala u Srpskoj moguća je već u četvrtak.

Čim se ispoštuju potrebne procedure, prevoznici će blokirati granične prelaze u Srpskoj i BiH. To će se sigurno desiti u ovoj sedmici - rekao je Grbić.

Na ovaj potez prevoznici su se odlučili zbog nedobijanja licenci za međunarodni transport u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH. Zbog ovoga trpe ogromnu štetu, jer im kamioni od 1. januara stoje u garažama.

Zahtjevaju da se stavi van snage Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci, po kojem je za ovaj posao zaduženo ministarstvo na nivou BiH. Prevoznici traže da im se omogući da im Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske izdaje licence.

Imamo podršku premijerke Republike Srpske i nadležnih ministara da istrajemo u našim zahtjevima - istakao je Grbić.

Prevoznici najavljjuju da će blokirati i puteve prema liniji razgraničenja između entiteta.

Na graničnim prelazima i putevima ostavićemo prostor za putnički saobraćaj i autobuse, a za sav teretni saobraćaj ne - poručio je Grbić.

Za prevoznike je apsurdno i to da je u BiH za obuku vozača određena samo jedna škola, koja se nalazi u Širokom Brijegu. Tvrde da je ovakva situacija nastala zbog privilegija koje pojedina preduzeća imaju u Savjetu ministara BiH na štetu prevoznika iz Republike Srpske.

Očekuju podršku javiših institucija

Prevoznici očekuju da se u rješavanje njihovih problema uključe najviše insitucije Srpske. Molbu za podršku, u kojoj su naveli svoje zahtjeve, dostavili su Vladi RS, resornim ministarstvima i Narodnoj skupštini RS.

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog