Vijesti

Kebo poslao Tužilaštvu BiH dodatnih 500 stranica dokumentacije

SARAJEVO - Potpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ Mirsad Kebo rekao je Srni da je jutros po kuriru poslao Tužilaštvu BiH dodatnih 500 stranica dokumentacije koja se odnosi na djelovanje paradržavnih obavještajnih formacija i finansijske malverzacije, te zatražio odgovornost ratnog šefa kabineta predsjednika Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Kebo je potvrdio i da je dobio poziv Tužilaštva BiH da se 21. januara javi ovoj pravosudnoj instituciji u svojstvu svjedoka radi utvrđivanja eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika Džaferovića i drugih lica u vezi sa ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća. 

On je rekao da je dobio zvaničan dopis Tužilaštva BiH i da će se 21. januara u 12.00 časova odazvati, te da je u dopisu navedeno da će, ukoliko se ne odazove, biti prinudno doveden ili kažnjen sa 5.000 KM. 

"Ukoliko ne budem imao novca, uzeću od Bakira Izetbegovića, on ima sigurno", kaže Kebo i dodaje da mu je drago što ga je Tužilaštvo pozvalo. 
On je napomenuo da će dokumentacija koju je dostavio Tužilaštvu BiH otvoriti najveću aferu u postdejtonskoj BiH, te ocijenio da će optuženi sada "praviti montaže i dizati borce" protiv njega. 

Kebo je 8. januara dostavio Tužilaštvu BiH prijavu zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina i nekadašnjeg načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika Džaferovića. 

Dio dokumentacije Kebo je 16. decembra uputio glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću, a u dokaznom materijalu su, između ostalog, slike lokacije sjedišta Iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u periodu od 1993. do 1995. godine posjećivali visoki zvaničnici. 

Kebo je Tužilaštvu BiH dostavio i dio dokaza o lokaciji punkta Iranske obavještajne službe, koji su posjećivali /zamjenik predsjednika SDA/ Bakir Izetbegović, Džaferović i drugi. 

Prema službenoj zabilješci, Bakir Izetbegović boravio je u kući u blizini Zenice u kojoj je bio smješten punkt Iranske obavještajne službe, o čemu postoji i dokumentovana izjava svjedoka njegove posjete, kao i fotografije objekta.

izvor Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog