Zanimljivosti

Kako koristiti LinkedIn u svrhe traženja posla?

Društvena mreža LinkedIn trenutno predstavlja jedno od najboljih oruđa kada je u pitanju traženje posla putem društvenih mreža. Ako ste korisnik ove mreže ili planirate da postanete jedan od, pročitajte na koji način treba da izgleda vaš profil, te kako možete povećati šanse da budete zapaženi.

Ovaj sajt je vid socijalnog umrežavanja, osnovan je 2002. godine i uglavnom je namijenjen za profesionalno (poslovno) povezivanje. Sa trenutnih  332 miliona registrovanih korisnika širom svijeta predstavlja savremen način na koji možete steći korisne poslovne kontakte.

Najčešća pogreška kod korisnika jeste pravljenje profila koji je vrlo oskudan sa infromacijama, ili koji nema gotovo nikakvih podataka osim fotografije i eventualnog trenutnog mjesta zaposlenja. Takođe, vrlo mako se aktivno kroz praćenje, postiranje i ostale mogućnosti koristi LinkedIn.

Kreiranjem profila na ovoj mreži u suštini postavljate vaš CV na internet. Trudite se što detaljnije da popunite vaš profil (sa profesionalnom slikom, detaljnim opisom vaših prethodnih zaduženja, preporukama, linkovima ka odredjenim projekima koje ste organizovali i slično).

Slijedeće što treba jeste da se povežete sa što više članova. Danas iole ozbiljnija kompanija ili poslovni čovjek ima profil na ovoj mreži. Budite proaktivni i povežite se sa njima. Budite “prijatelji” na mreži sa poznanicima, ali slobodno dodajte za prijatelje i neke kompanije koje bi želeli da budu vaš potencijalno novi poslodavac, HR menadžere kompanija, agencija, uticajne poslovne ljude… Kompanije sve više baš putem ove mreže traže svoje nove zaposlene, jednim klikom na vaš profil vide vaš CV, šta ste radili, sa kime ste prijatelji, koje kompanije “pratite” i slično.

Takođe kompanije na ovu mrežu postavljaju oglase za poslove, tako da tu možete pronaći i neke konkurse koji nisu objavljeni na sajtovima specijalizovanim za to.

Potrebno je na ovoj mreži biti što prisutniji, povezivati se sa ljudima i sticati dragocjene kontakte.

Ukoliko ipak mislite da ste možda zaboravili na još neke kompanije koje bi vam bile interesantne a niste još aplicirali kod njih, idite na opciju “people you may know”, i pregledajte ko se sve nalazi na mreži, za koje firme oni rade i slično. Nikada ne znate možda i prepoznate nekog starog poznanika koji baš radi za poslodavca koji je vama interesantan. Ne oklevajte, kontaktirajte ga.

Takođe Linkedin omogućava integraciju sa raznim drugim servisima kao što su npr. Amazon Reading List koja vam omogućava pregled njihovih raznih elektronskih knjiga, takodje omogućava povezivanje sa vašim blogom (npr. WordPress) i automatsko objavljivanje novog blog posta na Linkedin profilu i mnogo više.

izvor unapredikarijeru.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog