Vijesti

Iz zatvora pušten Branimir Glavaš

MOSTAR - Iz zatvora u Mostaru na slobodu je izašao Branimir Glavaš koga su na izlazu dočekale brojne medijske ekipe i njegovi bliski saradnici.

Ministarstvo pravde BIH ukinulo je presudu Glavašu i naložilo njegovo puštanje iz zatvora.

Takva odluka Suda BiH stigla je danas u mostarski zatvor gdje Glavaš služi osmogodišnju kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenim u Osijeku.

Donijeta je na osnovu odluke Ustavnog suda Hrvatske o ukidanju pravosnažne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin, prenijela je agencija Hina.

Ustavni sud odluku o ukidanju presude Vrhovnog suda donio je 12. januara, zatraživši da se postupak ponovi.

Zagrebački Županijski sud, gdje je još važeća nepravosnažna presuda u trajanju od deset godina na osnovu koje mu je ranije određen pritvor, prošle nedjelje izdao je potjernicu za Glavašem, tako da bi on bio uhapšen ako se vrati u Hrvatsku.

Glavaš će, najvjerovatnije ostati u BiH u mjestu Drinovci kod Gruda gdje je napravio porodičnu kuću,objavili su BiH mediji.

On bi teoretski mogao da bude uhapšen i u BiH, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo, saopštio je nedavno portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Glavaš je bio osuđen u slučajevima "garaža" i "selotejp" na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne, i to u zatvorima u BiH, po svojoj volji.

izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog