Vijesti

Dodik dopunio i poslao izjavu Predsjedništvu BiH

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je u Predsjedništvo BiH poslao dopunu izjave o evropskom putu BiH, koja odražava ono što je u skladu sa ranijim dogovorom, odnosno gdje je kao osnovno uključena suverenost BiH, ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum.

"Na svim konkretnim stvarima koje se pominju u vezi reformi naglašeno je da je to nadležnost u skladu sa Ustavom BiH koji imamo sada. Važna stvar je da se jasno vidi čija je nadležnost - ono što jeste BiH niko ne spori, ono što jeste Srpske, FBiH, kantona, Brčko distrikta - oni treba da čine", rekao je Dodik. 

On je naveo da je u dopuni izjave značajan dio posvećen reformi u oblasti lokalne uprave, te posebno u vezi sa pitanjem "Sejdić-Finci", odnosno odredba koja se odnosi na poštivanje onoga što je 2013. godine u Briselu dogovoreno kada su potpisani osnovni principi za reformu Ustava. 

Dodik je naglasio da će ova izjava biti dostavljena i svim liderima, te da niko ne bi treba imati ništa protiv, ukoliko "nema zle namjere". 

Predsjednik Srpske kaže da je u dopuni izjave uvaženo ono što je dogovoreno u petak, 16. januara, na zajedničkom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u BiH sa ministrima spoljnih poslova Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom i Velike Britanije Filipom Hamondom.

Predsjedništvo BiH, najvjerovatnije, će već ove sedmice predložiti novu zajedničku izjavu kojom se BiH obavezuje na provođenje reformi na putu ka EU, a treba da precizira nadležnosti pojedinih nivoa vlasti, te poštuje ustavno uređenje BiH, izjavio je ranije član Predsjendištva Dragan Čović. 

izvor: Srna

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog