Vijesti

Kebo danas svjedoči u Tužilaštvu BiH

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo trebalo bi danas da se odazove na zvaničan poziv Tužilaštva BiH instituciji u svojstvu svjedoka radi utvrđivanja eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika DŽaferovića i drugih lica u vezi sa ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća.

Kebo je u ranijim izjavama potvrdio da je dobio poziv i da će se u svakom slučaju odazvati ovoj pravosudnoj instituciji.

Potpredsjednik FBiH je u nekoliko navrata Tužilaštvu BiH proslijedio dokumentaciju koja se odnosi na djelovanje paradržavnih obavještajnih formacija i finansijske malverzacije, te odgovornost Bakira Izetbegovića koji je za vrijeme rata bio šef kabineta predsjednika Predsjedništva BiH.

Kebo je 8. januara dostavio Tužilaštvu BiH prijavu zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i nekadašnjeg načelnika CSB Zenica Šefika DŽaferovića.

Dio dokumentacije Kebo je 16. decembra uputio glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću, a u dokaznom materijalu su i slike lokacije sjedišta Iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u periodu od 1993. do 1995. godine posjećivali visoki zvaničnici.

Kebo je Tužilaštvu BiH dostavio i dio dokaza o lokaciji punkta Iranske obavještajne službe, koji su posjećivali zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, DŽaferović i drugi.

Prema službenoj zabilješci, Bakir Izetbegović boravio je u kući u blizini Zenice u kojoj je bio smješten punkt Iranske obavještajne službe, o čemu postoji i dokumentovana izjava svjedoka njegove posjete, kao i fotografije objekta.

Izvor. RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog