Vijesti

Preminuo Kemal Monteno

Legendarni muzičar i kantautor Kemal Monteno preminuo je danas u 11 sati u Zagrebu.

Od 2011. godine Kemal Monteno je bio na dijalizi, a zbog problema sa dijabetesom 2012. godine mu je ugrađena i srčana premosnica. Preminuo je u 66. godini života. 

Početkom januara mu je urađena transplantacija bubrega, od tada je bio u bolnici. Nakon operacije su uslijedile komplikacije, a posljednja dijagnoza je bila teška upala pluća. 

Ovu informaciju Montenov sin Đani prije nekoliko minuta potvrdio je Halidu Bešliću, njihovom velikom porodičnom prijatelju, piše Avaz.

Monteno je rođen prije 66 godina u Sarajevu, otac mu je bio Italijan, a mama iz Bosne. Bogatu karijeru počeo je da gradi šezdesetih godina prošlog vijeka na festivalu „Vaš šlager sezone“ na kojem nastupa s pjesmom Lidija.

Upravo zahvaljujući tom festivalu Kemo, kako su ga od milja zvali prijatelji, osvaja simpatije publike širom regije i redovno osvaja mnogobrojne nagrade i priznanja za svoj rad.

Krajem sedamdesetih publiku osvaja pjesmama Zemljo moja i Sarajevo, ljubavi moja, a tokom karijere objavio je ukupno 15 albuma. Pjevač je isticao kako mu je kao vječna inspiracija često služila dugogodišnja partnerka, supruga Branka, s kojom je dobio ćerku Adrijanu i sina Đanija.

Za Večernje novosti je 2. januara ove godine dao je intervju koji smo prenijeli: 

Kemal Monteno: Ako nemaš s kim da dijeliš, šta će ti to uopšte

Izvor: Nezavisne/RTS/agencije

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog