Svijet

Ponuda za strateško partnerstvo

Foto: Obami kraljevski doček u Indiji

NJU DELHI - Američki predsjednik Barak Obama danas je u Indiji priređen "kraljevski" doček, na početku njegove trodnevne čiji je cilj, kako je najavio, izgradnja bilateralnih odnosa koji će odrediti 21. vijek.

Obama će razgovarati sa indijskim premijerom Narendra Modijem o klimatskim promjenama, odbrani i ekonomskim pitanjima, prenela je agencija AP.

Obamin dolazak u Nju Delhiju je drugi tokom njegovog predsjedavanja, ali je prvi put pozvan da prisustvuju svečanosti tokom indijskog Dana Republike koja počinje u ponedjeljak i obilježavanja godišnjice donošenja demokratskog ustava.

Signalizacija u odlučnost Indije da podigne odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na viši nivo pokazao je potez indijskog premijera Modija i koji je, mimo protokolom, prisno se zagrlio sa Obamom po slijetenju u Nju Delhi, dodaje Rojters.

Obamina posjeta je "svježa ponuda" da Indija postane trajnu strateški partner SAD-a i njegovanje prijateljstva sa indijskim premijerom koji je prije samo godinu dana bio persona non grata u Vašingtonu.

izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog