Vijesti

Potpisan sporazum o Balkanskim medicinskim snagama

SARAJEVO- Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić potpisao je Sporazum o uspostavljanju Balkanskih medicinskih snaga /BMTF/ između Savjeta ministara BiH, Savjeta ministara Albanije, te vlada Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Sporazum je, u ime Norveške koja je sponzor projekta, potpisala norveški ambasador u BiH Vibek Lilo. 

Svrha Balkanskih medicinskih snaga je da osigura medicinsku pomoć u operacijama odgovora na krizne situacije, kao održivi i brzi odgovor na širok spektar pojave regionalnih situacija opasnosti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Balkanske medicinske snage /BMTF/ će biti multinacionalna jedinica sposobna za međunarodne misije u okviru i izvan regiona zapadnog Balkana. 

Osmić je zahvalio Lilo na njenoj posvećenosti BiH i Norveškoj koja pruža podršku projektima regionalne saradnje, istakavši da će regionalna saradnja u budućnosti imati sve veći značaj. 

Lilo je, takođe, naglasila značaj uspostavljanja Balkanskih medicinskih snaga, koje će biti važan faktor u budućoj regionalnoj saradnji. 

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Marina Pendeš sa saradnicima iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, a u ime Norveške prisustvovali su izaslanik za projekte u oblasti odbrane i bezbjednosti Gejr Agnar Mirset i vojni ataše u BiH sa sjedištem u Beogradu Tore Anderson.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog