Banja Luka

Obilježavanje godišnjice pokolja u Drakuliću

BANJALUKA - U Drakuliću kod Banjaluke sutra će biti obilježene 73 godine od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Drakulić  je rečeno da će u 9.00 časova u spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću biti služena Sveta liturgija. 

Parastos nevino ubijenim biće služen u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice, gdje će potom biti položeni vijenci i održani prigodni govori. 

Parastosu će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, najavljeno je iz resornog ministarstva. 

Iz Banjaluke će biti organizovan besplatan prevoz na parastos žrtvama ustaškog terora. Polazak autobusa je iz Vidovdanske ulice, sa stare autobuske stanice, u 11.00 časova. 

Jedan autobus obezbijeđen je i za prevoz od crkve u Drakuliću do spomen-kosturnice. 

Ustaše su u ranim jutarnjim časovima 7. februara 1942. izvršile pokolj nad srpskim stanovništvom u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac. 

Prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete. 

U ovom zločinu ustaše su pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", uz pomoć banjalučkih ustaša, ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima. 

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu. 

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja bude služen parastos u naselju Drakulić. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog