Vijesti

RS zdravstvo: Nema posla bez potpisa ministra

Zdravstvene ustanove i javni fondovi i ubuduće neće moći da zapošljavaju nove radnike, niti produžavaju postojeće ugovore o radu na određeno vrijeme bez odobrenja resornog ministarstva, a da bi ga dobili moraju da dostave detaljno obrazloženje, odluka je Vlade RS.

Vlada RS je tako produžila Odluku o zapošljavanju u zdravstvu koju je donijela godinu dana ranije.

U slučaju potrebe za određenim radnicima zdravstvene ustanove i fondovi moraju podnijeti zahtjev za preraspodjelu radnika iz drugih ustanova ili fondova.

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja RS neće doznačavati novac za plate zdravstvenim ustanovama za nove radnike i za one koje zadrže produžavanjem ugovora o radu na određeno vrijeme bez saglasnosti Ministarstva, potvrđeno je "Novostima" u Vladi RS.

Sindikalne vođe zdravstvenih radnika u Srpskoj, kažu za "Novosti" da ova odluka drugim riječima znači da nema posla u zdravstvu bez potpisa ministra zdravlja Dragana Bogdanića.

Dr Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata ljekara Srpske, kaže za "Novosti" da nema ništa novo u toj odluci, jer u Vladi RS ne znaju šta da rade sa zdravstvom.

- Odluka je potvrdila priču da ima viška nemedicinskih radnika u zdravstvenom sistemu RS, odnosno administracije, a manjka medicinskih radnika - pojašnjava dr Femić. - Moraš biti dio političkog aparata da bi se zaposlio u zdravstvu. Tako se može prevesti ova odluka Vlade RS.

Prema njegovim riječima, i sve odluke Vlade RS koje se donose, a vezane su za zdravstveni sistem u Srpskoj samo potvrđuju da definitivno odlaze medicinski radnici iz Srpske, a same odluke su tu da bi se nešto "donijelo" iako se to u praksi ne može ispoštovati i sprovesti.

- Zdravstveni sistem u Srpskoj je po indeksima najgori zdravstveni sistem u Evropi. Potvrđeno je i da je veliki odliv svih medicinskih kadrova iz Srpske i to nije obična fluktuacija kako kaže ministar, već činjenica - pojašnjava dr Femić.

VIŠE DEŽURSTAVA

Femić ističe da sindikati nisu za otpuštanje viška radnika u zdravstvu već da imaju plan da se ti ljudi rasporede na druga radna mjesta gdje bi bili korisniji.

- Sada je na ministarstvu i tim ljudima hoće li prihvatiti naš plan - ističe dr Femić i dodaje da sada u Srpskoj zbog manjaka medicinskih radnika ispaštaju doktori koji imaju mnogo više dežurstava i rade mnogo više nego što treba, a to je jasan podatak da je definitivno manjak medicinskih radnika u Srpskoj. 

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog