Region

Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Međunarodni sud pravde odbio je i tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za izvršeni genocid na hrvatskoj teritoriji od 1991. do 1995. Presuda je obavezujuća, konačna i bez prava žalbe.

Sud je odlučio da Srbija ne može biti odgovorna za genocid u Hrvatskoj prije 27. aprila 1992. 

"Za genocid nije dovoljno samo da su prekršena ljudska prava, to moraju biti ona činjenja navedena i opisana u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida", rekao je predsjednik suda Tomka, obrazlažući presudu. 

Dodao je kako državu koja je naknadno postala članica i potpisnica Konvencije ne može smatrati odgovornom za njeno kršenje.

Naime, Srbija je u pisanom odgovoru na tužbu navela da je počela postojati 27. aprila 1992. Tragedija u Vukovaru dogodila se prije toga. 

Sud je prihvatio zaključke ICTY-ja prema kojima djela Srbije nisu počinjena da se uništi hrvatsko stanovništvo. Protjerivanje Hrvata nije uključivalo i njihovo sistematsko uništavanje. Cilj je bio nasilno istjerati Hrvate, ali ne i fizički ih uništiti, rekao je Sud. 

Hrvatska tužba mora se u potpunosti odbaciti, kazao je Tomka.

"Djela koja sadržavaju actus reus genocida nisu počinjena sa specifičnom namjerom koja je potrebna da bi se kvalifikovalo kao genocid", potvrdio je Tomka, a prenosi Index.hr.

Tužba Srbije

Kontratužba Srbije je osnovana, tvrdi Tomka, jer je Hrvatska potpisala Konvenciju o genocidu 8. oktobra 1991. godine. 

Ipak, sudija smatra kako granatiranje gradova u Krajini nije imalo za cilj uništenje srpskog stanovništva s obzirom na lokaciju padanja projektila. 

"Čak i kad bi se dokazalo da je bila namjera prisilnog preseljavanja srpskog stanovništva Krajine, to bi bila specifična namjera genocida samo ako bi mogla na kraju dovesti do fizičkog istrebljivanja u cjelini jedne grupe. Sud zaključuje da dokazi ne potkrepljuju takav zaključak. Čak i ako je postojala namjera da se istjera srpsko stanovništvo, nije dokazana namjera da se uništi", kazao je Tomka.

Pored toga, Sud u ponašanju hrvatskih vlasti za vrijeme i nakon Oluje ne nalazi djela koja bi pokazivala namjeru tih vlasti da fizički istrijebe Srbe koji žive u Hrvatskoj.

"Srbija nije činjenično dokazala da je postojao genocid, ali dokazala je ubijanje civila i maltretiranja - a to nije dovoljno za dokazivanje genocidne namjere", rekao je Tomka, te dodao da je genocid namjera da se istrijebi grupa ljudi, a ne samo da se protjeraju sa neke teritorije.

"Zbog toga sud u potpunosti odbacuje tužbu Srbije", izjavio je Tomka.

Srpski i hrvatski ministri pravde Nikola Selaković i Orsat Miljenić, koji su prisustvovali izricanju presude, poručili su da će obje zemlje poštovati odluku MSP.

autor: Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog