Vijesti

Dodik: U Hrvatskoj počinjen genocid nad Srbima

Predsjednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić u društvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zajedno su pratili prenos izricanja presude, a prethodno su se sastali Vučić i Dodik.

Milorad Dodik izjavio je da je 90-tih godina prošlog vijeka nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid, oni su raseljeni i o tome svjedoče istorijske, populacione, imovinske i druge činjenice - Srbi su nestali sa ogromnog prostora koji danas čini Republiku Hrvatsku.

"A da ne govorimo o činjenici vezanoj za Drugi svjetski rat i nikada presuđenog, nikada vođenog postupka vezanog za logor Jasenovac, gdje je pobijen ogroman broj Srba i gdje su gotovo čitavi prostori ispražnjeni i u današnjoj Republici Srpskoj i u Hrvatskoj, kako bi se pobio jedan narod", rekao je Dodik u zajedničkom obraćanju javnosti nakon izricanja presude.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu bude podstrijek za bolju saradnju Srba i Hrvata, da konačno ostave iza sebe istorijske razmirice i da, kako je rekao, svako učini sve da se krećemo dalje.

Jedna od dobrih stvari ove presude je da se proglasi amnestija u Hrvatskoj za mnogo pojedinačnih postupaka koji se vode protiv Srba i da se pokaže da je na pravilan način prihvaćena odluka Suda u Hagu, kazao je predsjednik RS.

Osvrnuvši se na međusobne tužbe za genocid Federacije BiH i RS, Dodik je rekao da je ignorisana i zlopupotrebljena činjenica da polovina BiH nije bila za to da se vodi takav postupak.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska nije uspjela da dokaže genocidne namjere srpske strane u ratnim sukobima a sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

Prema njegovim riječima, presuda MSP ima veliki značaj za Srbiju srpski naord, jer je preokrenula ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o dešavanjima na prostiru bivše SFRJ od 1991. do 1995. godine. 

"Sa druge strane iako protivtužba Srbije nije usvojena MSP je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svjesne da će vojna akcija Oluja dovesti do protjerivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od strane najviše pravne institucije UN potvrđeno je da su hrvatska snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj", rekao je Nikolić.

Time je, kako je ocijenio predsjednik Srbije, uprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog