Banja Luka

Cijena rodnog lista u Banjaluci skače sa dvije na pet pet KM

Stanovnici Banjaluke mogli bi ubuduće rodne listove i bilo koji izvod iz matičnih knjiga umjesto dosadašnje dvije plaćati pet maraka, a istu cijenu imaće i do sada besplatna izjava pred matičarem.

Da li će poskupjeti administrativne takse u Gradskoj upravi, odlučiće odbornici Skupštine grada pred kojima će se na narednoj sjednici, 17. februara, naći Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o gradskim administrativnim taksama.

Na osnovu ovog prijedloga do povećanja cijene takse moglo bi doći i za odobrenje muzičkog programa, preciznije žive muzike sa trenutnih deset na 20 maraka.

Šef Odsjeka za poslove prijemne kancelarije Biljana Birač rekla je da cijena takse za izvode iz matičnih knjiga nije mijenjana od 2001. godine.

"Trenutna cijena taksi u Banjaluci, kada se uporedi sa drugim opštinama u Republici Srpskoj, daleko je manja, a prema prijedlogu ona bi bila izjednačena sa gradovima kao što su Bijeljina, Doboj, Prijedor, Teslić, Gradiška, Derventa i Novi Grad", objasnila je Birač za Glas Srpske.

Ona je dodala da će po Prijedlogu  odluke o izmjenama plaćanja takse građani slabog imovinskog stanja, lica kojima je priznato svojstvo člana porodice poginulih, umrlih, nestalih ili zarobljenih boraca te preduzetnici u postupku trajnog i privremenog prestanka obavljanja preduzetničke djelatnosti biti oslobođeni plaćanja taksi.

"Cijena uvjerenja o državljanstvu neće se mijenjati i ona ostaje pet maraka, kao ni taksa za uvjerenje o slobodnom bračnom stanju i cijena izvoda iz matičnih knjiga namijenjenih za inostranstvo koja iznosi deset maraka", kazala je ona.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Milenko Jaćimović rekao je da je posljednjih godina primjetno da ljudi dolaze iz drugih gradova u Banjaluku da se vjenčaju jer se taksa za te namjene do sada nije plaćala.

"U tome svemu postoje razne zloupotrebe od strane ljudi, gdje građani iz susjednih opština dolaze u naš grad da ovjere dokumenta jer su cijene niže", kazao je Jaćimović.

On je dodao da je cijena takse mogla biti povećana za izvode iz matičnih knjiga namijenjenih za inostranstvo.

Građani Banjaluke nisu zadovoljni prijedlogom o poskupljenju taksi.

"To je novi udar na ionako niske kućne budžete. Svako poskupljenje je za građane bolno bez obzira na to što ne vadimo rodne listove svaki dan", kaže stanovnik Starčevice Marko Ribić.

Prihodi

Od 2012. godine pa do danas zabilježen je pad prihoda od gradskih administrativnih taksi.

"U 2012. godini prihodi su iznosili 1,4 miliona KM, 2013. godine 1,1 milion, dok je za prvih devet mjeseci prošle godine od taksi naplaćeno oko milion maraka", kazali su u Gradskoj upravi.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog