Vijesti

Ambasada SAD: Zabrinutost zbog ZJRM i podrška iskazanom nezadovoljstvu

Ambasada SAD-a u BiH izrazila je svoju duboku zabrinutost i političarima i građanima u BiH povodom prijedloga Zakona o javnom redu i miru kojeg razmatra Narodna skupština Republike Srpske, smatrajući da on predstavlja direktno osporavanje temeljnog ljudskog pravu na slobodu izražavanja.

"Vlada SAD-a podržava nastojanja da se osigura svim ljudima u svijetu da bilo gdje koriste svoja ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, slobodu na mirno okupljanje i udruživanje. Pridružujemo se svim ljudima iz raznih segmenata bh. društva koji su iskazali veliko nezadovoljstvo zbog mogućeg nazatka za građane Republike Srpske u ovoj oblasti", ističu u Amasadi SAD u BiH.

Takođe, dodaju da  zakon o kojem se raspravlja je posljednji u nizu prijetnji slobodi govora u BiH, što uključuje ne samo način na koji se definišu pojmovi kleveta i uvreda, već i način na koji sudovi tumače zakone koji regulišu ova djela, čime se dodatno ugrožavaju slobode koje su prijeko potrebne ovoj mladoj demokratiji da bi se borila protiv korupcije, osigurala transparentnost i odgovornost, te generalno jačala vladavinu prava.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog