Vijesti

Danas se obilježava svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se četvrtog februara, kako bi se podigla svijest o prevenciji, dijagnostikovanju i liječenju raka.

Maligne bolesti danas predstavljaju značajan javnozdravstveni problem zbog značajno povećanog broja oboljevanja, umiranja, patnje koju izazivaju kako kod oboljelog tako i kod porodice, te povećanja finansijskog i socijalnog opterećenja društva.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka je "Nije izvan naše moći". 

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj novootkrivenih slučajeva malignih bolesti, u svijetu u 2012. godini iznosio je 14 miliona, a broj smrtnih slučajeva povezanih sa malignim bolestima iznosio je 8,2 miliona. Očekuje se da se broj novih slučajeva oboljevanja od raka u svijetu poveća za oko 70% u naredne dvije dekade. 

Oko 30% svih smrti uzrokovanih rakom povezuje se sa pet vodećih faktora rizika ponašanja i ishrane: visok indeks tjelesne mase, nedovoljni unos voća i povrća, nedovoljna tjelesna aktivnost, konzumiranje duvana i konzumiranje alkohola. Pušenje predstavlja najnačajni faktor rizika za pojavu raka jer uzrokuje preko 20% svih smrti povezanih sa malignim bolestima i 70% smrti uzrokovanih rakom pluća u svijetu. Rak uzrokovan hepatitis B virusom, hepatitis C virusom i humanim papiloma virusom je odgovoran za do 20% smrti uzrokovanim malignim bolestima u nisko i srednje razvijenim zemljama.

autor: Frontal 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog