Vijesti

TI BiH: Ubjedljivo najviše prijava na korupciju u državnoj upravi

U 2014. godini građani su Transparency Internationalu Bosne i Hercegovine najčešće prijavljivali nepravilnosti pri procesu zapošljavanja, a veliki broj prijava slučajeva korupcije pristigao je i iz područja pogođenih poplavama i klizištima.

Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), projekat podržan od Vlade Norveške i Njemačke, kao i Civil Rights Defenders, je tokom 2014. godine primio 1149 poziva putem besplatne linije za prijavu slučajeva korupcije (0800-55555), a veliki broj prijava pristigao je i elektronskim putem.

TI BiH je prema relevantnim institucijama postupao na osnovu 181 slučaja, a ubjedljivo najveći broj u 2014. godini (30,3%) odnosio se na državnu upravu, zatim iz kategorije ostalo, koja se odnosi na različite upite građana, posebno iz područja pogođenih poplavama i klizištima (16,5%), pravosuđe (10,4%) i obrazovanje (9,3%), navodi TI BiH u saopštenju. 

Kao i prethodnih godina, najviše prijava odnosilo se na nepravilnosti pri procesu zapošljavanja, pa su tako prijavljeni neregularno sprovedeni konkursi za prijem državnih službenika na svim nivoima vlasti, ali i prijem zaposlenih u javnim ustanovama i javnim preduzećima. Povećan je broj prijava na rad javnih preduzeća i javnih ustanova, a najčešće su se prijave odnosile na proces javnih nabavki i direktnih sporazuma sa ponuđačima. 

Veliki broj prijava u kategoriji "ostalo", posljedica je činjenice da je BiH bila pogođena poplavama i klizištima, te se više od 500 prijava odnosilo na neregularnosti pri dodjeli humanitarne pomoći i popisu štete. 

TI BiH je u 12 slučajeva postupao na osnovu pritužbi na rad pravosudnih institucija, a uglavnom se prijavljuje dužina postupka pred sudom, nepostupanje tužilaštva po prijavama građana i odugovlačenje postupanja, što rezultira zastarom krivičnog gonjenja ili donošenjem odluke o nesprovođenju istrage. Jedna prijava odnosila na rad glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, a anonimno su je podnijeli tužioci Tužilaštva BiH, ističe TI BiH.

"Uvećan broj prijava, kao i pritužbe na rad pravosudnih organa, svjedoče da je procesuiranje korupcije i dalje na nezadovoljavajućem nivou. Još uvijek je vidna nepravilna primjena Zakona o slobodi pristupa informacijama, a TI BiH je tim povodom samo tokom prošle godine podnio 32 tužbe protiv institucija koje su kršile Zakon, dok je 6 presuda doneseno iz ranije pokrenutih postupaka zbog kršenja ZOSPI u korist TI BiH", rečeno je u saopštenju.

Svi koji su bili svjedoci ili žrtve korupcije mogu prijavati sve uočene nepravilnosti nadležnim institucijama i putem besplatne linije 0800 55555 ili web stranice www.ti-bih.org.          

autor: Frontal

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog