Vijesti

USK-a bankrotirao, ne zna se kada će dobiti novu Vladu

Unsko-sanski kanton je bankrotirao, a i dalje je nakon tri mjeseca neizvjesno da li će dobiti novu Vladu, piše novinska agencija Patria.

Rok mandataru Izudinu Saračeviću je da do sutra dostavi spisak novih kandidata za ministre. Ukoliko to ne uradi predsjedavajući Skupštine USK-a Farko Hodžić mu oduzima mandat i proces formiranja vlasti kreće ispočetka.   

I tako, nakon pregovora, pravljenja jedne koalicije SDA, DF i Laburisti, te njenog raskidanja i pravljenja nove SDA i A-SDA u Krajini se još uvijek ništa ne zna.

Saračević je nakon što su tri stranke napravile prvo partnerstvo dostavio spisak kandidata za ministarske pozicije -premijer i 4 ministarstva SDA, 4 ministarstva Demokratska fronta i jedno Laburisti.

Uoči same sjednice Skupštine, na kojoj je trebala biti potvrđena nova Vlada koalicija je raskinuta, te je napravljena nova SDA i A-SDA. Ove dvije stranke imaju dovoljno zastupnika, te im nije potreban treći partner za formiranje Vlade, iako su ponudili DF-u da koalira s njima, ali su iz ove stranke to odbili.

No, iako su ostale samo dvije stranke, opet su nastupili problemi jer iz A-SDA traže više ministarskih pozicija nego što shodno izbornom rezultatu trebaju dobiti.

Stoga je neizvjesno da li će USK-a sutra dobiti novu Vladu.

I dok traju političke igre oko formiranja vlasti, budžetski korisnici u USK-a dobili su tek novembarske plate koje im bukvalno isplaćuju na kapaljku. 

izvor: NAP

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog