Vijesti

Udruženje novinara RS: Ugrožene medijske slobode, sloboda mišljenja i govora

Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpska smatra da je Narodna skupština Republike Srpske današnjim usvajanjem Zakona o javnom redu i miru ugrozila medijske slobode, slobodu mišljenja i govora zagarantovane Ustavom Republike Srpske.

"Posebno smo zabriniti zbog činjenice da je Zakon usvojen uprkos brojnim kritikama novinarske zajednice u Srpskoj. Očekujemo da će delegati u Vijeću naroda pokazati veći stepen demokratske svijesti,  te da neće dati saglasnost na ovaj zakon" navedeno je u saopštenju ovog Udruženja.

Ako Zakon bude usvojen i u Vijeću naroda, pozivamo predsjednika Republike Srpske da ne potpiše ukaz o proglašenju ovog akta, poručili su novinari.

Udruženje novinara Republike Srpske će preduzimati sve zakonske i demokratske mjere kako bi onemogućili svaki pokušaj sprečavanja slobode govora.

OSCE zabrinut za slobodu medija

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, je takođe osudila novi zakon koji je usvojen u Republici Srpskoj.

“Razočarana sam time što je toliko mnogo domaćih i međunarodnih izraza zabrinutosti  jednostavno ignorisano. Ovaj novi zakon utire put pravnim ograničenjima slobode izražavanja i slobode medija na internetu”, rekla je Mijatović.

“Uključujući društvene medije u odredbe ovog zakona, javlja se opasnost da zvaničnici mogu da protumače neodređene termine kao opravdanje za sankcionisanje i ograničavanje slobodnog protoka informacija i slobode izražavanja na internetu.”

Podsjećamo, Zakon o javnom redu i miru je usvojen juče na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. U skladu sa njegovim članom 7. i članom 8. postaje kažnjivo putem društvenih medija narušavati javni red i mir, isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog