EU integracije BiH

Predatvnici EP: Napredak moguć, očekujemo provođenje reformi

SARAJEVO Potpredsjednik Kluba poslanika Evropske narodne stranke za Balkan u Evropskom parlamentu Sandra Kalniete i izvjestilac ovog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izrazili su nadu da će parlament BiH podržati izjavu Predsjedništva BiH, nakon čega bi Savjet EU trebalo da razmatra deblokadu evropskog puta BiH, s ciljem aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kalniete je rekla novinarima da će reformski put BiH, po modelu korak po korak, u prvi plan staviti socijalnu i ekonomsku pomoć i reforme, i to je prilika da politički lideri iskoriste taj program za unapređenje stanja u BiH. 

Prema njenim riječima, važno je i da domaći političari budu svjesno fokusirani na međusobnu saradnju i da služe građanima i glasačima sa kojima treba da vode stalni dijalog. 

Kalniete i Preda, koji su danas okončali dvodnevnu posjetu BiH, saglasni su da je veoma važno i da BiH bude spremna za prijavu za kandidatski status u EU, a za to su neophodne dvije ključne stvari - provođenje reformi i kompromis političara i građana. 

"U BiH sam došao da vidim u kojoj mjeri je moguć unutrašnjo-politički konsenzus za reforme koje ovu zemalju vode ka EU", rekao je Preda. 

On je, pozivajući se na evropski put Rumunije, istakao da članstvo u EU nije moguće obezbijediti bez bolnih i strateških reformi, a to se posebno odnosi na BiH koja nosi teret teškog ratnog nasljeđa i složene ustavno-pravne strukture. 

"Napredak BiH ka EU je moguć, ali za to treba imati političku volju koja će odblokirati zaustavljene reforme i krenuti putem socijalno-ekonomskog razvoja. EU, nakon posljednjih inicijativa, ponovo podržava BiH. Vjerujem da svi idemo u istom pravcu", poručio je Preda. 

Odgovarajući na novinarska pitanja kako gledaju na najave sutrašnjih mirnih protesta građana BiH povodom obilježavanja godišnjice februarskih nemira, Kalniete je rekla da sve vlasti moraju biti odgovorne prema svojim građanima kojima duguju ispunjenje njihovih zahtjeva i očekivanja, kao i vlastitih predizbornih obećanja. 

Tokom posjete BiH, Kalniete i Preda susreli su se sa predstavnicima nevladinih organizacija, medija i privrednika, predstavnicima entitetskih i parlamenta BiH, kao i međunarodne zajednice. 

Oni su jutros imali sastanak sa članovima Predsjedništva BiH i direktorima političkih akademija narodnih stranaka iz BiH. 

izvor: Srna

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog