Vijesti

OHR: Bez slobode izražavanja nema demokratskog društva

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske juče usvojila Zakon o javnom redu i miru, iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) upozorili su da su sloboda izražavanja i otvorena javna rasprava sastavni dijelovi pluralizma, tolerancije i prihvatanja različitosti, bez kojih nema demokratskog društva.

Naime, poslanici NSRS usvojili su Zakon koji kao "javno mjesto" tretira i društvene mreže.

Portparol OHR-a Eldar Subašić je rekao da vlasti RS nisu posvetile dovoljno pažnje upozorenjima da bi nepreciznosti i nedorečenosti u Zakonu o javnom redu i miru mogle prouzrokovati neprihvatljiva ograničavanja slobode izražavanja.

"U interesu je vlasti RS da poduzmu dodatne korake u tom pogledu i uvjere javnost u iskrene namjere predlagača Zakona. Sada je ključno da vlasti RS podrže slobodu izražavanja i temeljna prava svih građana, koja su sastavni dio pluralističkog demokratskog društva", zaključio je Subašić.

Za ovaj zakonski akt glasalo je 46 poslanika, dok poslanici iz opozicije nisu prisustvovali glasanju za Zakon jer smatraju da je predloženi zakon loš i nedemokratski, te da se ne može "popraviti" ni amandmanima.

izvor: Fena

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog