Vijesti

SIPA Tužilaštvu BiH prijavila 32 službenika Centralne banke BiH

32 službenika Centralne banke BiH prijavljena su zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi. Naime, Državna agencija za istrage i zaštitu podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj o nastavku istrage u slučaju pljačke više od pola miliona maraka iz trezora Centralne banke, prenosi FTV.

Propusti brojnih službenika u Centralnoj banci neizravno su doveli da krađe 600.000 maraka, za što je odgovoran Nedžad Bajraktarević.

Kako saznaje Federalna televizija, prvi na listi prijavljenih je Sadik Kadrić, direktor Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke BiH.

Osim njega prijavljen je i Enver Pačuka, šef trezora Centralne jedinice Sarajevo. Među prijavljenima je i šef unutrašjeg osiguranja, službenici na osiguranju, članovi povjerenstava za popis i blagajnici, te, kako FTV neslužbeno saznaje, glavni interni revizor Edis Kovačević.

U vezi s ovom prijavom oglasila se i Centralna banka.

"Želimo vas obavijestiti da Centralna banka Bosne i Hercegovine nema nikakva saznanja, niti je obaviještena o prijavama protiv drugih službenika Centralne banke u vezi sa slučajem otuđenja novca iz trezora Glavne jedinice Sarajevo u decembru 2014. godine. U vezi s ovim slučajem jedan službenik je priznao počinjeno djelo i nalazi se u pritvoru. CBBiH u potpunosti sarađuje i vjeruje institucijama Bosne i Hercegovine koje rade na ovom slučaju i dostavlja sve neophodne informacije u interesu istrage. Napominjemo da je CB otkrila slučaj internim kontrolama i prijavila počinioca, te pozvala nadležne institucije da obave svoj posao", stoji u dopisu Centralne Banke BiH.

Centralna banka trebala bi biti najsigurnija institucija u zemlji, da nije bilo propusta unutar sistema i da nije zakazao ljudski faktor.

izvor: Oslobođenje

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog