Vijesti

Pometnja na društvenim mrežama zbog teksta u časopisu za tinejdžere

Poznati magazin za tinejdžere "Bravo" u svom posljednjem srpskom izadnju objavio je uputstvo djevojčicama kako da zadovolje svog dečka.

Ovaj tekst izazvao je veliku pažnju, prije svega na društvenim mrežama. Da li su takvi tekstovi dobar način da se tinejdžeri seksualno obrazuju, kada već to škole ne rade?

U časopisu namenjenom čitaocima koji imaju od 13 do 19 godina između najaktuelnijih veb igrica, postera idola tinejdžera i detaljno nacrtano uputstvo - kako seksualno zadovoljiti dečka. Niko iz redakcije magazina nije želio da govori pred kamerama.

U pisanom odgovoru kažu da tinejdžere informišu o različitim temama, a da su sporna ilustracija i tekst preuzeti iz njemačkog izdanja.

"Znajući poražavajuće činjenice o seksualnoj neobrazovanosti tinejdžera u Srbiji, njihovo sve ranije stupanje u seksualne odnose i ogroman broj neželjenih maloljetničkih trudnoća, pomislio bih da će se seksualno obrazovanje pojaviti kao tema kojom se moramo baviti na institucionalnom nivou, a ne površnim senzacionalističkim sablažanjavanjem nad ilustracijom masturbacije", navodi se u odgovoru Vladimira Gošića, glavnog i odgovornog urednika časopisa Bravo.

O tome se polemisalo na društvenim mrežama, ali niko nije pisao Savjetu za štampu. Članica Komisije za žalbe Tamara Skroza, kaže da u ovom slučaju ne bi podigla ruku i glasala da je etički kodeks prekršen.

"Medijska etika nije samo etički kodeks, to je jedno polje puno nijansi sivog, e pa ovo što su oni uradili jeste ulazak u sivu zonu. Ovde prije svega imamo problem sa ciljnom grupom, magazin Bravo ne čitaju samo stariji tinejdžeri čitaju ga i djeca od 10-11 godina", kaže Tamara Skroza.

Sliku koju vide osamnaestogodišnjaci, ne tumače isto trinaestogodišnjaci.

"Ako vi djecu izložite sadržaju gdje se govori o tehnikama ili samo seksualnom odnosu a vi ih prethodno ne edukujete o važnim stvarima da ne bi stupali u seksualne odnose prije nego što je to za njih dobro, odnosno prije nego što dostignu balans između fizičke i psihičke zrelosti, onda možemo stvoriti konfuziju u glavi djece", kaže Milja Krivokuća, školski psiholog.

O seksu tinejdžeri mogu da se informišu na svakom koraku. Odgovore na pitanja najređe dobijaju gdje treba - od škole i roditelja.

Za sociologe ovo je samo jedna priča u nizu koja je podigla prašinu, kad se slegne ostaće pitanje ko nam sa decom razgovara o seksu. 

"Stvara se lavina ni od čega a društvo ne reaguje. To je priča koju tabloidi plasiraju, a da nema dovoljno kritičke recepcije toga što oni plasiraju", kaže sociolog Vladimir Vuletić.

Do sljedećeg pitanja ili lavine, tinejdžerima ostaje da sami tumače, prepričavaju i zaključuju šta je prva i najvažnija lekcija u seksu.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog