Vijesti

Nije povrijeđen nacionalni interes - tražiće ocjenu ustavnosti

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske nije pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o javnom redu i miru, ali će Ustavnom sudu Srpske podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti njegovih odredaba.

Predsjednik Kluba Mujo Hadžiomerović rekao je da ovaj zakon zadire u sferu ljudskih prava i da krši Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Pošto znamo kako radi Ustavni sud Republike Srpske, moramo proći proceduru na entitetskom nivou, ali se tu nećemo zaustavljati i ići ćemo i prema Ustavnom sudu BiH", rekao je Hadžiomerović novinarima.

On je izrazio žaljenje što predstavnici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Srpske nisu ostali do kraja tačke dnevnog reda sjednice na kojoj je bio ovaj Zakon, ali je rekao da će delegati iskoristiti i njihova pravna iskustva prilikom podnošenja inicijative Ustavnom sudu.

"Mišljenje novinarskih udruženja koristiće nam u sastavljanju inicijative, jer se odredbama članova 7 i 8 zakona krše odredbe člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima",  rekao je Hadžiomerović.

On je upozorio i na član 22 Zakona koji reguliše okupljanja i kojim se, kako je rekao, ostavlja mogućnost policiji da ih zabrani, kao i na strože kazne.

"Ovdje je riječ o povredi vitalnog interesa svih građana i nemamo obrazloženje za povredu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka", rekao je Hadžiomerović.

Govoreći o konstituisanju vlasti u Federaciji BiH i ocjenama da predstavnici srpskog naroda u njoj nisu autentični, Hadžiomerović je rekao da i bošnjački predstavnici u Vladi Republike Srpske nisu pokazali dovoljnu saradnju sa Klubom bošnjačkih delegata u zastupanju interesa ovog naroda.

"Razmatrali smo i odluku o izboru potpredsjednika Vlade Republike Srpske Srebrenke Golić i nadamo se da će se Izbornim zakonom omogućiti da za ministre i druge fnkcionere u entitetima budu izabrani predstavnici naroda koji ih i predlažu", naveo je Hadžiomerović.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog