Vijesti

10 slučajeva sukoba interesa u 2013.

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske u 2013. utvrdila je 10 slučajeva sukoba interesa.

Broj utvrđenih sukoba interesa u 2013. najveći je od početka rada Komisije.

Komisija je završila 107 predmeta od ukupno 145 uzetih u rad, od čega je 35 predmeta pokrenuto u posljednjem mjesecu.

Donijela je 28 rješenja /10 rješenja o utvrđivanju sukoba interesa/, dala mišljenje u 24 slučaja, donijela 14 zaključaka, a 43 slučaja riješena su usvajanjem drugog akta.

Predsjednik Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske Obrenka Slijepčević istakla je da je Komisija u 85 odsto slučajeva preventivno djelovala.

Iznoseći Izvještaj o radu Republičke komisije za 2013. u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ona je rekla da Komisija radi transparentno, te da je proširila saradnju sa drugim regionalnim organima, posebno sa komisijom za sprečavanje sukoba interesa Crne Gore.

Predsjednik Komisije za žalbe Ognjen Lojović rekao je da je u 2013. broj donesenih rješenja neznatno veći nego u 2012, odnosno doneseno je 12 rješenja, što je za jedan predmet više nego godinu ranije.

"U 2013. godini povećan je broj poništenih rješenja Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske, pa je od ukupnog broja rješavanih predmeta po izjavljenoj žalbi poništeno oko 40 odsto rješenja, što sa djelimično uvaženom žalbom iznosi 50 odsto", rekao je Lojović u parlamentu Srpske iznoseći izvještaj o radu Komisije za žalbe za 2013.

On je dodao da su odluke Komisije za žalbe konačne i protiv njih nije moguće izjaviti žalbu, ali da stranka nezadovoljna odlukom Komisije može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Okružnom sudu Banjaluka za poništenje rješenja Komisije za žalbe.

"Takođe, stranka nezadovoljna odlukom ovog suda može podnijeti Vrhovnom sudu Republike Srpske zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke", napomenuo je Lojović.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog