Zanimljivosti

Najbolja putovanja za 2015. godinu

National Geographic Traveler nas svake godine iznenadi i inspiriše svojim popisom destinacija, koje treba posjetiti u narednoj godini. Bilo da se radi o Indiji ili Švajcarskoj, oni najbolje znaju koja mjesta treba obići.

1. Korzika 

Korzika je Francuski otok koji je smješten oko 200 km od Azurne obale. Otok je popularna turistička destinacija Francuzima i ostalim Evropljanima. Turizam je najviše razvijen u područjima oko Porto Vecchia i Bonifacia na jugu otoka, te oko Calvija na sjeveru.

Kada posjetiti: maj-juni; septembar-oktobar


2. Medelin, Kolumbija

Ovaj grad poznat je po - cvijeću! Grad leži u dolini Abura na obalama rijeke Medellín. Zanimljivo je što u ovom gradu stanovnici nikada ne nose japanke (iako je ljeti užasno vruće) - to je nešto što je rezervisano samo za turiste!

Kada posjetiti: tokom cijele godine, od maja do septembra se ne preporučava jer je sezona monsuna. 

3. Kojasan, Japan

Želite li doživjeti Japan u onom izvornom obliku? Daleko od gradske vreve i prenatrpanih ulica? Kojasan je mjesto koje se tokom vijeka nije pretjerano puno promijenilo, i na kojem se kulturna i istorijska baština predivno spajaju s prirodom. Ovo mjesto treba posjetiti 15. juna kada se održava Aoba Festival ili 13. avgusta kada je Festival svijeća.

4. Maramureš, Rumunija

Ovo područje nalazi se u sjevernoj Rumuniji i zapadnoj Ukrajini te je dio druge istorijske pokrajine Transilvanije. Pokrajinu Maramureš su u srednjem vijeku naselili uglavnom slavenski stanovnici.

Kada posjetiti: Maj- juni za razgledanje cvijeća; juli-septembar za pješačenje; oktobar za razne događaje i festivale 


5. Tunis, Tunis

Svi ste vjerojatno barem jednom razmišljali da odete u Tunis i uživate u jeftinim ponudama brojnih hotela koji mame niskim cijenama i odličnom ponudom. Međutim, malo nas zna da je Tunis zapravo država prebogata kulturnim blagom i brojnim turističkim atrakcijama, koje često nisu na planu razgledavanja koje agencije nude. Tunis je zaista jedna od destinacija koje treba posjetiti.

Kada posjetiti: april- avgust za ljetni odmor; septembar - mart za golf i spa odmore

Ukoliko želite pročitati cijeli članak i preporuku svih 20 država koje je odabrao National Geographic Traveler - kliknite ovdje

izvor: dnevnik.hr

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog