Vijesti

Dozvoljen rad nedjeljom zanatskim radnjama, trgovinama i kafićima

Sve trgovine, kafići i zanatske radnje u Banjaluci moći će da rade i nedjeljom do 16 časova. Od gradske uprave dobili su zeleno svjetlo da dodatno zarade. Većina cijeni tu mogućnost, ali to ne znači, kažu, da će je iskoristiti.

“Mi radimo i onda nešto više izdvajamo. Kada sve to ljudi stave na papir, mogu sami da izračunaju da li im se to isplati. Mi nikada nismo imali potrebu da radimo nedjeljom”, kaže Željko Samardžija, vlasnik frizerske akademije “Željko”.

Većina vlasnika trgovina, za razliku od radnika, s oduševljenjem je dočekala odobrenje da rade i nedjeljom. Tako će, kažu, nadoknaditi manje pazare u kasi. Informacija da će im to donijeti i nove dadžbine nije ih obradovala.

“Imamo već redovne obaveze-komunalnu taksu, struja, voda, porezi i doprinosi. Ne znam šta bi, nije bilo riječi da bi se dodatne takse uvodile”, kaže Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca.

Novom odlukom, kaže gradonačelnik Banjaluke, preduzetnici će imati jednaka prava, a građani kvalitetniju uslugu. Uz nove povlastice, kaže, idu i dodatne obaveze.

“Naravno da će plaćati jer će inkasirati veće prihode. Sve što prođe kroz kasu, a mora proći, znači i veći iznos PDV-a, ali i poreze prema gradu i Republici”, kaže gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović.

Opozicija je podržala novi režim rada, ali uz primedbe. Upozoravaju na mogućnost narušavanja radničkih prava. Vladajući poručuju da je zadatak inspekcije da to spriječi. Rad nedeljom u evropskim zemljama odavno je na snazi. Poslodavci koji koriste to pravo plaćaju veće poreze, a radnici dobijaju i veće dnevnice.

Izvor: bl-portal.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog