Vijesti

Granična policija BiH: Ne postoji pomorski granični prelaz u Neumu

Granična policija Bosne i Hercegovine oglasila se saopštenjem za javnost u kojem se navodi kako Odlukom Savjeta ministara BiH o određivanju graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini nije određen i uspostavljen granični prelaz za pomorski saobraćaj u Neumu što, kako stoji u saopštenju, demantuje navode pojedinih medija da je Granična policija BiH ukinula taj pomorski granični prelaz.

 
Reagujući na medijske napise, prema kojima je američki kruzer morao napustiti neumski akvatorij jer je putnicima bilo onemogućeno iskrcavanje i kontrola putnih dokumenata, iz Granične policije BiH naveli su kako je Predsjedništvo BiH u julu 2014. donijelo zaključak da je Predsjedništvo BiH isključivo nadležno za davanje saglasnosti za uplovljavanje stranih brodova u neumski akvatorij. 
 
Takođe, zadužen je Savjet ministara BiH da u roku od 90 dana Predsjedništvu BiH dostavi sveobuhvatnu analizu efekata uplovljavanja brodova u neumski akvatorij, koja sadrži ocjenu ekoloških, ekonomskih, spoljnopolitičkih, sigurnosnih i obrambenih aspekata uplovljavanja, a koju bi uradili nezavisni eksperti i resorne institucije BiH. 
 
U skladu s tim, obustavljeno je izdavanje saglasnosti za uplovljavanje stranih brodova u neumski akvatorij sve dok Predsjedništvo BiH ne razmotri navedenu analizu, navodi se u saopštenju, te dodaje kako je i Opštinsko vijeće Neuma prošle godine usvojilo zaključak kojim se protivi uplovljavanju ratnih, teretnih i putničkih brodova u Neum, iz ekoloških i ekonomskih razloga. 
 
Iz Granične policije BiH podsjećaju da u slučaju postojanja potrebe za obavljanjem graničnih provjera u određenim vremenskim razdobljima ili opravdanim slučajevima, Jedinica granične policije Neum upućuje zainteresirane subjekte na podnošenje zahtjeva shodno odredbama Pravilnika o postupku određivanja privremenog graničnog prelaza ili Pravilnika o obavljanju i troškovima graničnih provjera na drugom mjestu u slučajevima posebnih i opravdanih razloga. 
 
"Ističemo da je kontrolno inspekcijskim nadzorom naloženo da se svi zainteresovani subjekti obavijeste o zakonskim mogućnostima za vršenje granične kontrole na području neumskog akvatorija u skladu s navedenim propisima. Granična policija BiH će, u suradnji s nadležnim turističkim agencijama i drugim zainteresovanim subjektima, preduzeti sve potrebne mjere kako bi se granične provjere stranih turista za ulazak u BiH mogle vršiti u skladu s postojećim propisima", stoji u saopštenju. 
 
Na kraju saopštenja stoji kako su sve aktivnosti koje Granična policija BiH provodi u vezi s uplovljavanjem stranih brodova u neumski akvatorij "usmjerene na dosljedno poštivanje zakonskih propisa iz ove oblasti koji su trenutno na snazi". 
 
izvor: Oslobođenje
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog