Zanimljivosti

Mostovi građeni za životinje (VIDEO)

Nevjerovatni mostovi za životinje – Velika krda životinja trebaju mnogo prostora, tako da je njihova gradnja zahtjevnija nego gradnja puteva!

“Životinjski svijet” plus autoputevi, završava najčešće visokom cijenom. Ako je životinja dovoljno velika, može ubiti putnike u automobilu koji slučajno nalete na nju, dok manje životinje mogu da nanesu značajnu materijalnu štetu. Kao dodatak, procjenjuje se da samo u SAD-u dnevno, na ovaj način, život izgubi preko milion životinja, što je strašna cifra. Ponekad postoje načini da se životinje “ubijede” da život provedu na jednoj strani, ali najčešće postoje dobri razlozi za prelazak. Ako su životinje uslovljene da žive na malim prostorima, mnoge vrste će izgubiti svoju genetsku raznolikost, a mogu čak i uginuti u slučaju loših klimatskih uslova, dok trava sa druge strane ostaje zelena i netaknuta.

Tu na scenu dolaze tuneli i mostovi za životinje. Međutim, kako ovaj video sa MinuteEarth prikazuje, da napraviti most baš kako treba nije nimalo jednostavan zadatak. Uslovi koji odgovaraju jednoj vrsti, drugoj možda neće, i još sa milionima kilometara autoputeva, potrebno je mnogo mjesta za prelaženje. Ali, neki napredak se vidi, bar kada se radi o razvijenijim zemljama od naše.

Bez obzira na ove mostove i tunele, neke životinje će i dalje prelaziti autoputeve na mjestima gdje je opasno, i po ljudski i po njihov život. Mislim, koliko puta ste udarili pticu i niste imali ni priliku da je izbjegnete?! Ipak, ovi mostovi mogu da doprinesu očuvanju vrsta, a i uštedjeti novac vozačima, pogotovo kada se radi o novoj farbi.

Izvor: Duplex.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog