Vijesti

Mještani Česme spremni na proteste: Tražili da se most gradi na Vrbasu kod "Vitaminke", a dobiće ga na Vrbanji

Već skoro godinu dana traje borba mještana banjalučkog naselja Česma i gradske administracije oko izgradnje novog mosta na Vrbasu, koji je životno važan za oko 4.000 meštana ovog naselja.

I dok je gradska administracija odbijala svaku molbu i zahtjev mještana Česme da se novi most gradi na rijeci Vrbas kod “Vitaminke”, umjesto toga donijeta je odluka da se most gradi na Vrbanji kod “Incela”. Od ove druge ćuprije mještani, kažu, neće imati nikakve koristi. Svoje razloge objasnili su za “Novosti”.

- Most koji grad hoće da pravi kod “Incela” je projekat da se pomogne banjalučkim tajkunima koji prave naselje “Novi Borik”. U sklopu izgradnje mosta napraviće se pristupni putevi oko tog novog naselja i tako će se podići cijena stanova. A, naselje Česma će i dalje ostati na jednom izlazu prema Banjaluci i, ako dođu nove poplave, opet će biti odsječeno od grada - jadaju se mještani.

Oni traže od grada i odgovore - koji su to stručnjaci pravili plan oko izgradnje mosta kod “Incela” jer su “napravili apsolutni promašaj koji će biti plaćen novcem građana Banjaluke”.

Goran Arbutina, mještanin Česme i nezavisni član Savjeta MZ Česma, kaže za “Novosti” da mještani ne prihvataju navodni dogovor Gradske uprave i predsjednika Saveta MZ Miladina Maličevića o gradnji mosta kod “Incela”, jer je to očigledno ignorisanje volje građana koji su se izjasnili da most kod “Vitaminke” mora biti prioritet.

- Osim toga, predsjednik Saveta MZ nema nikakav legitimitet više da dogovara ili iznosi stavove u ime mještana Česme, jer je još u oktobru predata peticija za njegovu i smjenu članova jer on ne radi u interesu mještana. Kao nezavisni član, odgovorno tvrdim da Savjet ne radi ništa za mještane Česme, već se preglasavanjem samo podržavaju odluka koje sugeriše gradska uprava - ističe Arbutina.

On kaže da gradske vlasti treba da odgovore zašto nije pokrenut izbor novog Saveta MZ i ponovo će predati peticiju za hitnu smjenu.

- Ako i dalje gradske vlasti budu ignorisale stav mještana, organizovaćemo i proteste na mostovima koji vode prema Česmi. Tražićemo i detaljan plan i troškovnik mosta kod “Vitaminke” za koji se tvrdi da košta 7-8 miliona KM i da nema novca da se on gradi. Želimo da vidimo ko je i kada to izračunao i šta tu toliko košta. Taj iznos se sve vrijeme preuveličava kako bi se opravdala gradnja mosta kod “Incela”, koji je navodno jeftiniji - poručio je Arbutina.

GRAD: DVA MILIONA ZA RADOVE

Zoran Novaković, načelnik Odeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, kaže za “Novosti” da je planirana izgradnja novog mosta na lokaciji nizvodno od postojećeg mosta u naselju Česma preko rijeke Vrbanje.

- Procijenjena vrijednost potrebnih sredstava iznosi oko dva miliona KM. U sklopu izgradnje mosta biće izgrađene i pristupne saobraćajnice i to na dijelu od mosta prema Ulici Petra Velikog u dužini od 120 metara i pristupna saobraćajnica po 50 m u ulici Ada i Vladislava Skarića, a sa druge strane mosta gradiće se u punom profilu dvije saobraćajne trake, sa obostranim trotoarima i javnom rasvjetom. Realizacija pomenutog projekta će uslijediti poslije obezbjeđenja potrebnih finansijskih sredstava - pojašnjava Novaković.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog