Intervju

Krisitjan Helbah (njemački ambasador u BiH): Ova zemlja treba upravu koja će građane i preduzetnike podržavati, a ne sprečavati

Izjava kojom se političari obavezuju na provođenje reformi u svrhu pridruživanja EU mora biti potvrđena od Parlamenta BiH, izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" njemački ambasador u BiH Kristijan Helbah, pred dolazak visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Federike Mogerini.

- Nakon toga će EU odlučiti o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je od 2008. stavljen na led. Zatim će se raditi o tome da se s riječi pređe na djelo - istakao je njemački ambasador. 

On je naveo i da u prvom koraku treba se razraditi agenda sa konkretnim reformskim mjerama čije će provođenje biti presudno za dodjelu statusa kandidata. 

"Radi se o konkretnim reformama u ekonomskoj i socijalnoj oblasti, kao i mjerama kako bi se povećala funkcionalnost države i administracije, ali i u pogledu daljnjih EU integracija. Za to je prije svega potreban funkcionalan mehanizam koordinacije koji će osigurati da BiH govori jednim glasom kada se radi o pitanjima EU integracija", navodi Helbah.

U svojim odgovorima ističe da fokus treba biti na ekonomskim i socijalnim reformama. 

"S obzirom na enormno visoku stopu nezaposlenosti, posebno mladih ljudi, od presudnog značaja je da se poboljšaju okvirni uslovi za investicije kako bi domaći i strani investitori stvorili nova radna mjesta. Meni je jako važno da u ovom kontekstu kažem da se ovo nikako ne odnosi samo na strane investicije. U BiH ima puno novca na bankovnim računima koji bi se mogao investirati. Ali i domaći investitori će se odlučiti da to učine, samo ako se ulaganja isplate", smatra Helbah.

Navodi kako od njemačkih investitora neprestano čuje sa su zaposleni ovdje jako dobro obrazovani i vrlo motivisani.

"Investitori takođe izvještavaju o komplikovanim administrativnim procedurama, sukobu nadležnosti među različitim nivoima, nefleksibilnosti zakona o radu koji sprečava nova zapošljavanja, a ponekad i o korupciji i pravnoj nesigurnosti. Kada se sve ovo promijeni, biće i novih investicija, a time i novih šansi za mnoge nezaposlene u zemlji", kaže njemački ambasador u BiH.

S ciljem stvaranja više radnih mjesta Heblah je istakako da preporučuju da se usklade i modernizuju zakoni o porezu i radu. 

"Ova zemlja treba upravu koja će građane i preduzetnike podržavati, a ne sprečavati birokratskim zastojem. Preduzeća stvaraju ekonomsku moć i radna mjesta, a ne institucije. Procesi izdavanja dozvola trebali bi se pojednostaviti, a korupcija suzbiti...", smatra Helbah.

izvor: oslobodjenje.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog