Zanimljivosti

Najpopularnija svjetska čuda (Foto)

Više od 8 milijardi ljudi obilazi nacionalne parkove i prirodne rezervate svake godine, a godišnje turisti na obilazak najpopularnijih svjetskih čuda ukupno potroše i preko 600 milijardi dolara.

Pogledajte koje su najpopularnije turističke destinacije širom svijeta. 

"Tablica Mountain" je Južnoafrička ikona koju godišnje posjeti 1.4 miliona ljudi. 


Kruger nacionalni park je najveći rezervat divljih životinja u Južnoafričkoj Republici. Oko milion turista godišnje. 


Nacionalni park Seoraksan Južna Koreja - 3.1 miliona posjeta godišnje.


Nacionalni park Uluru Kata Tjuta se nalazi u sjevernom teritoriju Australije, koji je 1987. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji. 380.000 posjeta godišnje.


Lake District: engleska "oblast jezera". Na sjeveru Engleske, na površini od nekih 1.500 km2, nalazi se nacionalni park sa dvadesetak jezera, najvišom planinom u zemlji, bezbrojnim potocima, stazama, šumama i pašnjacima. 10.5 miliona posjeta godišnje.


Jezero Lake Mead najveće je umjetno jezero u Sjedinjenim Državama. Nastalo je davne 1936.g. radi izgradnje ogromne brane u svrhu napajanja grada vodom i strujom. Ta brana je ujedno i sedmo čudo svijeta. 7.8 miliona posjeta godišnje. 


Machu Picchu je sveti grad Inka, često nazivan i 'izgubljeni grad'. Smješten je na visini od 2350 metara, a izgrađen je vjerojatno oko 1300.godine. 691.000 posjeta godišnje. 


autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog