Vijesti

Doboj u "Zajednici opština turskog svijeta"?

Namjera gradskih vlasti da Doboj učlane u "Zajednicu opština turskog svijeta" naišla je ovih dana na podijeljene reakcije građana i javnosti u gradu na tri rijeke.

Za sada je više onih koji smatraju da je to pogrešan potez gradonačelnika Obrena Petrovića, koji je, prema tvrdnjama kritičara, već preuzeo sertifikat o pristupanju toj zajednici. Protekle nedjelje Petrović je bio nedostupan da odgovori na prozivke, ali će sve biti poznato već sutra. Naime, u dnevni red sjednice Skupštine grada ubačena je upravo ta tačka - prijedlog odluke po kojoj se Doboj učlanjuje u "Zajednicu opština turskog svijeta". U obrazloženju je navedeno da je učlanjenje potrebno "sa ciljem unapređenja lokalnih uprava i zajednica u mjestima koja imaju geografske, istorijske, kulturne i ekonomske veze".

Konačnu odluku o pristupanju članstvu te Zajednice donijeće odbornici Skupštine grada na sutrašnjoj sednici. Ako prihvate odluku daće gradonačelniku ovlašćenje da u ime Grada potpiše pristupnicu, što je on, ako je vjerovati fotosu sa zvaničnog sajta "Unije opština turskog svijeta", već uradio.

Po običaju, oni koji treba da se izjasne o tome nisu uopšte upoznati, pa čak ni predsjednik Kluba odbornika vladajućeg SDS Radislav Nikolić.

- Ne mogu da komentarišem nešto o čemu pojma nemam, dobijene materijale nisam stigao da pogledam - bio je njegov komentar.

I drugi odbornici skupštinske većine, takođe, nisu bili upoznati sa pripremljenom odlukom, ali odbornik Sreto Đurković vjeruje da bi se ona mogla poništiti, ako na sjednici tokom rasprave procijene da je štetna za grad.

Što se tiče reakcije građana, oni koji za sebe smatraju da su "patriotski" opredijeljeni, izričito su protiv, kažu da bi se time Doboj vratio u davna doba "aga i kmetova". S druge strane, ima ih koji u svemu ovome vide ekonomski prosperitet za grad u teškim vremenima krize, odnosno smatraju da članstvo Doboju može da donese veliku korist.

"Zajednica opština turskog svijeta", sa sedištem u Istanbulu, broji više od hiljadu članica. Sedam lokalnih zajednica iz BiH je u tom članstvu, iz Makedonije 12, Srbije i Rumunije po dve, Crne Gore jedna. Pitanje je, međutim, zašto baš Doboj iz Republike Srpske, među sedam od ukupno 142 lokalne zajednice u cijeloj BiH?

U svom radu Zajednica implementira različite projekte, od kojih su trenutno najaktuelniji "Zapošljavanje i upravljanje otpadima i reciklaža u lokalnoj samoupravi" i "Program razmjene informacija i iskustava".

POLITIKA LIČNIH DOGOVORA?

Mi treba retroaktivno da odlučujemo o već donijetoj odluci, što pokazuje pravac političkog djelovanja SDS i skupštinske većine. Ovim, za nas potpuno nejasnim postupkom vlastodržaca, postavlja se pitanje budućnosti grada Doboja i njenih građana - reakcija je odbornika opozicionog SNSD Danijela Gajića.

Slično je reagovao i predsjednik GO SP i odbornik druge opozicione stranke Srđan Todorović, koji je dodao i da gradonačelnik i skupštinska većina nastavljaju da sprovode "kafansku i politiku ličnih dogovora".

TURCI DONOSE POGODNOSTI

U odsustvu gradonačelnika i zvaničnih komentara na tu temu, "Novosti" su od njemu bliskih saradnika doznale da se ne radi samo o formalnom pristupanju tom članstvu, već da Doboj koristi brojne pogodnosti bliske saradnje sa Turskom.

- Gotovo deset mjeseci Turci u Doboju finansiraju rad javne kuhinje za hiljadu korisnika, imamo obećanja za povoljni kredit, dobićemo čamce za spasavanje i drugu opremu za zaštitu od poplava - tvrdi izvor Novosti, koji je želio da ostane anoniman.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog