Nauka

Prokuplje: Otkriveni ostaci mamuta stari preko deset miliona godina

Prilikom odrona zemlje sa jednog brijega kod Blaca otkrivene kosti ogromnih dimenzija, za koje arheolog Julka Kuzmanović Cvetković pretpostavlja da je riječ o mamutu, o čemu se čeka potvrda stručnjaka Prirodnjačkog muzeja

Radisav Stepanović ima kuću ispod jednog brijega u Blacu. Ovih dana zemlja se sa tog brijega odronila toliko da mu je ugrozila kuću i ostale zgrade. Kad je počeo da raščišćava nanos, Radisav se iznenadio: pred njim se ukazala veća količina kostiju ogromnih razmjera. Odmah je pozvao Goricu Šegović, mladu novinarku iz ovoga grada koja piše za elektronske medije. Njena pretpostavka da je riječ o neobičnom otkriću uskoro se pokazala ispravnom.

Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, direktor Narodnog muzeja u Prokuplju, pretpostavlja da je riječ o ostacima mamuta, koji su stari više od 10 miliona godina.

– Ja sam arheolog, a ovde je riječ o paleontologiji. Pozvali smo stručnjake Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, koji su uzeli uzorke i očekujemo njihova zvanična tumačenja. U svakom slučaju, riječ je o veoma značajnom otkriću, tim prije što se nedaleko odavde nalazi svjetski poznati spomenik prirode u selu Prebrezi – kazala je za „Politiku” Kuzmanovićeva.

Kao što je „Politika” već pisala, iznad sela Prebreze, u Gluvom potoku, prof. dr Kosta Petković je šezdesetih godina prošlog vijeka počeo istraživanja, pošto je Rade Rakonjac iz ovoga sela, pronašao ostatke vilice mastodonta, prapretka mamuta, starosti od preko 15 miliona godina. Istraživanja su dovela do senzacionalnih otkrića: ovdje su, pored mastodonta, pronađeni i ostaci kostiju hijene, žirafe, gazele i drugih životinja čije je prirodno stanište, kako se do tada vjerovalo, nalazilo samo u Africi i Aziji.

Jedinstveni spomenik prirode prve kategorije u Prebrezi, koji uređuje javno preduzeće za zaštitu životne sredine u Prokuplju, sve se više posjećuje.

Ovo novo otkriće kod Blaca, nova je prilika da se u ovoj maloj i siromašnoj opštini, stešnjenoj između Kopaonika i Jastrepca, mnogo više učini u razvoju turizma, posebno naučnog.

izvor: politika.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog