EU integracije BiH

EU predana jačanju prava žena

Povodom Međunarodnog dana žena, Johanes Han, povjerenik EU za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, naglasio je kontinuiranu predanost Evropske unije u promociji prava žena u zemljama partnerima.

„Mnogo je postignuto u borbi protiv spolne diskriminacije, ali još je puno toga što treba uraditi. Žene se i dalje suočavaju s diskriminacijom u mnogim dijelovima svijeta: u najnaprednijim zemljama, još uvijek imaju manje plate, a u onim najsiromašnijim, često su suočene sa dvostrukom diskriminacijom: kao siromašne kategorije i kao žene. Svugdje u svijetu ženama prijeti opasnosti od seksualnog nasilja. Nasilje u porodici je i dalje prisutan problem u svim zemljama. Ostvarivanje prava ženanije stvar izbora između javne i privatne sfere ili između tradicije i modernog doba. EU će stoga nastaviti pružati podršku ravnopravnosti spolova u susjednim zemljama i zemljama u procesu proširenja, uključujući projekte na terenu koji mogu dovesti do stvarne promjene za žene koje su njima obuhvaćene.“

Dobrobiti za žene, dobrobiti za zemlju

Potrebno je ulagati dalje napore na unapređenju učešća žena u politici i privredi. Nepostojanje ili niska stopa učešća žena u politici očigledno postavlja pitanje reprezentativnosti političkih lidera, a ima uticaja i na političke prioritete imajući u vidu da ne uzima u obzir teme i interese žena.

Ravnopravnost spolova danas je prepoznata kao jedan od ključnih elemenata „pametnih“ privreda: aktivna uloga žena u javnoj domeni i poslovanju povećava konkurentnost i ukupni ekonomski razvoj.

Neki od primjera podrške Evropske unije na terenu

U Alžiru, Egiptu, Izraelu, Jordanu, Libanonu, Libiji, Maroku, Siriji, Palestini i Tunisu, projekat pod nazivom „SpringForward ima za cilj političko i ekonomsko osnaživanje žena kroz uspostavljanje nacionalnih savjetodavnih skupina, obuka za žene, umrežavanje žena preduzetnica i uspostave mreže arapskih parlamentaraca.

U Albaniji, Evropska unija radi na unapređenju položaja žena na tržištu rada i pružanju podrške ranjivim grupama žena poput onih kojima prijeti rizik od siromaštva ili nasilja u porodici, putem usluga savjetovanja, obuke i aktivnosti podizanja svijesti o načinima pristupa tržištu rada i socijalnim uslugama.

Na Kosovu, jedan od projekata je usmjeren na osnaživanje žrtava nasilja u porodici kroz podrškunjihovom stručnom osposobljavanju i promociji održive ekonomske nezavisnosti, a što omogućuje njihovu reintegraciju u društvo.

U Turskoj, Evropska unija pomaže Agenciji za zapošljavanje Turske u provedbi posebnih mjera usmjerenih na žene, a koječinetek 30% aktivne radne snage. Obuka koja je finansirana sredstvima Europske unije takođe osigurava kurseve za nezaposlene žene u oblastima informacijskih tehnologija, upravljanja i finansija. Evropska unija takođe nastavlja finansiranje projekata protiv nasilja u porodici.

U Jermeniji, Evropska unija promoviše učešće žena u lokalnom političkom životu tako što podržava kandidatkinje na lokalnim izborima. Na izborima 2012. godine, izabrano je 84% kandidatkinja koje su obučavane kroz individualno mentorstvo, vezano za aktivnosti zagovaranja i platforme zaumrežavanje.

U Ukrajini, EU podržava centre koji pružaju brigu za djecu a smješteni su na univerzitetskimkampusima. Zbog često previsoke cijene čuvanja djece, mlade majke nisu u mogućnosti da studiraju ili im je studiranje otežano. Zahvaljujući ovom projektu, one mogu nastaviti svoje visoko obrazovanje.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog