Vijesti

Nisam imala „štelu“ pa mi nisu dali ni da volontiram

Poštovani čitaoci portala Frontal.ba želim da sa vama podjelim svoje iskustvo prilikom pokušaja da volontiram u Opštinskoj upravi opštine Gradiška.

Piše: Mirjana Šmitran

Dana, 12.09.2014. godine, objavljen je Konkurs za prijem 10 pripravnika-volontera u Opštinsku upravu opštine Gradiška. Ništa ne bi bilo čudno da je Konkurs objavljen u skladu sa Zakonom, što se nije desilo. Konkurs je objavljen na veb sajtu i oglasnoj tabli opštine Gradiška i trajao je 8 dana od dana objavljivanja, čime je dvostruko prekršen Član 46. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske broj 98/13), koji glasi: „Javni konkurs objavljuje se u Služenom glasniku Republike Srpske i najmanje jednom dnevnom listu dostupnom javnosti na teritoriji Republike Srpske sa rokom od 15 dana za prijavljivanje kandidata“.

Čim sam vidjela Konkurs posumanjala sam da je „štiman“ jer način na koji je objavljen govori da je skriven od javnosti. Da bih se uvjerila da je u opštini Gradiška potrebna „veza“ i za volonterski rad odlučila sam da se prijavim. Kao diplomirani politikolog koji je najduže na evidenciji nezaposlenih u opštini Gradiška, trebala sam imati prednost u odnosu na sve ostale kandidate, što se naravno nije desilo jer Konkurs niti je raspisan niti je sproveden u skladu sa Zakonom. Kada sam dobila odbijenicu odlučila sam da načeniku, Zoranu Latinoviću, uputim Prigovor, čisto da bih se uvjerila do koje mjere doseže njegova drskost. U Prigovoru sam mu ukazala na nepravilnosti prilikom raspisivanja i sprovođenja Konkrsa i prozvala da odgovornim za iste.

Prigovor mi je, naravno, odbijen, a obrazloženje Rješenja o odbijanju Prigovora  je, ne samo besmisleno, već je i odraz potpune nepismenosti službenika koji ga je kucao.

Nakon ovoga, odlučila sam da se žalim opštinskom Odboru za žalbe, ne nadajući se pozitivnom odgovoru, već da bi i ti ljudi imali šta da rade. U Žalbi sam im skrenula pažnju na sve nepravilnosti u Konkursu, ali i pravopisne greške „pismenog“ Načelnikovog zapisničara. Žalba mi je odbijena  jer Odbor za žalbe radi po direktivi Načelnika i samo formalno je nezavisni organ.

Kada se sve završilo srela sam jednu osobu, koju poznajem, zaposlenu u opštini Gradiška. Njegov komentar na Načelnikovo ponašanje prema meni bio je: „Zašto se nisi meni obratila kada si se prijavljivala na Konkurs?“ Znači, ne samo za pripravnički, nego i za volonterski rad u opštini Gradiška, neophodna je „štela“. Krajnja drskost i bezobrazluk!!!



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog