Vijesti

Borci RS pozivaju na smjenu Džaferovića

Šefik Džaferović, prvi čovek parlamenta BiH, zbog prikrivanja informacija o zločinima i zvjerstvima nad Srbima, mora da bude što prije smijenjen.

 
To je jasna poruka članova Koordinacije udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske koji su juče uputili srpskim poslanicima u parlamentu BiH dopis u kojem traže da budu jedinstveni u inicijativi za Džaferovićevu smjenu. Zatražili su i hitan sastanak sa predstavnicima RS u parlamentu BiH koji će biti održan danas u Istočnom Sarajevu.
 
- Džaferović ne može biti na čelu najvećeg zakonodavnog tijela BiH, niti može predstavljati Srbe! To je uvreda za srpske žrtve i njihove porodice - poručio je predsjednik Udruženja "Veterani Srpske" Duško Vukotić.
 
On kaže da su mnogi srpski političari, vojnici, oficiri i policajci osuđeni na višegodišnju robiju pod optužnicom da su znali, a nisu spriječili zločin.
 
- Džaferović je znao za odsjecanje srpskih glava, za prisustvo mudžahedina, za razna mučenja, za spaljivanja u zeničkoj željezari, a ništa nije preduzeo - istakao je Vukotić.
 
Mirsad Kebo u izveštajima dostavljenim Tužilaštvu BiH o zločinima nad Srbima, uključujući i odsjecanje glave srpskom civilu na Ozrenu, naveo je da je Džaferović, koji je tada obavljao funkciju načelnika CJB Zenica, odgovoran za skrivanje informacija o ovim zločinima.
 
 
FILMOVI ZA BRAMERCA 
 
Predsjednik Udruženja logoraša RS Branislav Dukić podsjetio je da je sva dokumentacija o Džaferoviću i Mahmuljinu predata bivšem glavnom haškom tužiocu Karli del Ponte i da je iz Tribunala vraćena u Sud i Tužilaštvo BiH. 
 
- Tu dokumentaciju 2009. odnijeli smo u tužilaštvo Srbije - dodao je Dukić i najavio da će 18. aprila Banjaluku posjetiti Serž Bramerc, kojem će predati 20 dokumentarnih filmova, među kojima i film "Ljubi brata svog" u kojem Džaferović sa Alijom Izetbegovićem obavlja smotru više od 12.000 mudžahedina koji su tada odsjecali glave srpskim zarobljenicima.
Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, kaže da je procesuiranje Džaferovića neophodno da bi se saznalo i gde su tijela 52 osobe iz Gostovića koje su mudžahedini masakrirali.
 
Poslanici SNSD, koji traže Džaferovićevu smjenu, napustili su nekoliko sjednica parlamenta, jer njihov zahtjev nikada nije uvršćen u dnevni red.
 
izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog