Vijesti

Od 16. marta naplata putarine na autoputu Gradiška - Banjaluka

JP „Autoputevi RS“ od ponedjeljka 16. marta, počinje sa naplatom putarine na dijelu autoputa Gradiška - Banjaluka.

Cijena putarine iznosiće od 2 do 10 KM u zavisnosti od kategorije vozila, a korisnici će moći plaćati u KM, kao i u evrima, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama, saopšteno je iz ovog preduzeća. 

Na samom početku rada, u funkciji će biti otvoreni sistem naplate putarine koji podrazumijeva jednu glavnu prolaznu rampu na autoputu u mjestu Jakupovci gdje se nalazi šest saobraćajnih traka. 

„Pomenuta lokacija rezultat je analize, sabranih i jedinstvenih studija o mogućnostima uvođenja putarina i definisanja sistema naplate na budućoj mreži autoputeva u Republici Srpskoj, urađenoj prije nekoliko godina za potrebe JP „Autoputevi RS“ d.o.o Banjaluka. Po završetku autoputa Banjaluka - Doboj i spajanjem na autoput Gradiška – Banjaluka, otvoreni sistem biće zamijenjen zatvorenim sistemom, tako da će naplatne rampe biti postavljene na svim prilazima autoputu“, naveli su iz JP „Autoputevi RS“. 

Dodali su da će se za nesmetano funkcionisanje sistema pobrinuti novoosnovano Odjeljenje za naplatu putarine pri Sektoru za ekonomske i finansijske poslove ovog preduzeća, a koje čine ukupno 22 radnika izabrana putem javnog konkursa sprovedenog prošle godine. 

Iz JP „Autoputevi RS“ poručuju da je naplata putarine na autoputevima njihova zakonska obaveza definisana Zakonom o javnim putevima Republike Srpske, a iznos same putarine definisan je Uredbom Vlade RS u maju prošle godine. 

autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog