Vijesti

Stručnjaci upozoravaju: U zemljama Balkana se koriste stare letjelice

Nakon nesreće pada helikoptera Vojske Srbije "Mi-17" u Srbiji, usljed čega je smrtno stradalo svih sedam osoba, uključujući i bebu, stručnjaci smatraju da su helikopteri koji se koriste u zemljama na području Balkana stari i kako nerijetko nisu dovoljno opremljeni u složenim vremenskim uslovima.

Muharem Šabić, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, za Anadoliju je izjavio da se u zemljama regiona koriste dosta stari helikopteri u poređenju sa drugim zemljama u Evropi.
 
"Generalno, imamo stare helikoptere. Ako se održavaju ispravno to nije problem. Mislim ipak, da bi za takve operacije, kao što je bila sinoć medicinska evakuacija, trebale postojati letjelice koje su opremljene za letenje u složenim vremenskim uslovima. Posebno letjelice ruskog tipa nisu baš najbolje opremljene za teške meteo uslove. Bitno je da se i ispravno održavaju. Dogradnja navigacione opreme za letenje u složenim meteo uslovima je nešto drugo, vjerovatno bi trebalo poraditi puno i na tome", istakao je Šabić.
 
Naglašava kako u većini zemalja bivše Jugoslavije postoji dosta helikoptera ruske proizvodnje.
 
"Otprilike u svim zemljama bivše Jugoslavije to su dosta ruski helikopteri, i njihova navigaciona oprema nije kompatibilna sa onom koja se koristi u civilnom zrakoplovstvu, tako da je to uvijek problem", kazao je Šabić.
 
Napominje kako je vrlo značajno da je posada helikoptera dovoljno osposobljena da leti u zahtjevnim vremenskim uslovima.
 
"Sve letjelice su generalno skupe, ali ako se koriste pravilno to bi trebalo da bude isplativo. Rješenje je u održavanju ali, ako imate letjelicu, koja je proizvedena ranijih godina, i ako hoćete da je koristite u evakucijama, onda morate imati navigacionu opremu i potrebno je imati posade osopobljene da lete u teškim uslovima", rekao je profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu.
 
izvor: AA
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog