Anketa

Frontal anketa: Velika većina za ukidanje ”bijelog hljeba”

Rezultati Frontalove online ankete pokazuju da bi velika većina podržala incijativu o ukidanju "bijelog hljeba" funkcionerima nakon isteka njihovog mandata,

Od ukupnog broja posjetilaca Frontal njih 87,05 odsto bi podržalo ovakvu inicijativu dok 12, 94 odsto ne bi.

U anketi je učepšće uzelo 278 posjetilaca.

Podsjećamo da se pitanje ukidanja „bijelog hljeba“ ili isplate naknada nakon prestanka mandata funkcionerima proširilo na entitetski nivo, otkako je ovaj zahtjev prošao proceduru Parlamenta BiH.

Iz Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske naveli da će na jednoj od narednih sjednica pokrenuti pitanje smanjenja ili ukidanja naknada, odnosno isplate plata izabranim funkcionerima i nosiocima funkcija u RS šest mjeseci nakon što im istekne mandat.

U RS trenutno pored poslanika, pravo da primaju plate nakon što odu sa funkcije u narednih šest mjeseci imaju i funkcioneri jedinica lokalne samouprave te ministri u Vladi RS, ali i pojedini članovi agencija i komisija.

Iako se navodi da je većina poslanika za ukidanje ili umanjenje ovih naknada, još niko nije zvanično podnio incijativu.

U FBiH Klub Saveza za bolju budućnost BiH uputio je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH po skraćenom postupku brisanje člana 11. Zakona o platama i naknadama u organima FBiH, koji je propisivao pravo za imenovane funkcionere da ostvaruju naknade na plate u periodu od godinu poslije prestajanja isteka funkcije.

Tim potezom bi se došlo do 9 miliona maraka uštede u FBiH samo u jednom mandate.

U FBiH pravo na “bijeli hljeb” imaju i savjetnici funkcionera  i to sa samo šest mjeseci savjetničkog rada!

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog