Vijesti

Ministarstvo saobraćaja i veza: Nestro petrol nema koncesiju za odmorište Lužani

"Povodom informacije koju je objavio poslovni portal „Capital.ba“, a koji su, bez prethodne provjere prenijeli i drugi mediji, obavještavamo javnost da je Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 19.03.2015. godine, donijela Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju odmorišta Lužani sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banja Luka – Gradiška, te da će se u narednom periodu u skladu sa Zakonom o koncesijama, pokrenuti postupak dodjele koncesije", istaknuto je u saopštenju Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Navodi se u saopštenju da se postupak dodjele koncesije pokreće na osnovu inicijative privrednog društva „Nestro petrol“ a.d. Banja Luka, i da nije tačna informacija da je „Nestro petrol“ dobio koncesiju.

"„Nestro petrol“ a.d. Banja Luka dostavilo je Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske inicijativnu za dodjelu koncesije za projektovanje, finansiranje, izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta Lužani na autoputu Banja Luka – Gradiška. Inicijativa je dostavljena u skladu sa članom 25. stav 2. Zakona o koncesijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 59/13)", naveli su u ovom ministarstvu.

Podsjetili su i da je Vlada Republike Srpske 2010. godine utvrdila javni interes za dodjelu koncesije za izgradnju odmorišta Lužani sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama na autoputu Banja Luka – Gradiška.

"U skladu sa članom 12. stav 5. i članom 25. stav 4. Zakona o koncesijama pribavljeno je mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske, JP „Autoputevi Republike Srpske“ i opštine Gradiška", ističe se u saopštenju.

Capital.ba: „Nestro Petrol“ gradi pumpe i odmaralište na autoputu Banjaluka-Gradiška

Firma „Nestro Petrol“, u većinskom vlasništvu ruske kompanije Njeftegazinkor, dobila je ekskluzivno pravo da gradi dvije benzinske stanice i odmaralište na autoputu Banja Luka-Gradiška.

Nestro petrol

Nestro Petrol će uskoro početi da gradi benzinske stanice, na površini od 144.729 metara kvadratnih zemljišta koje je dobila u koncesiju od Republike Srpske, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba

Predviđeno je da to budu jedine benzinske pumpe na ovom auto-putu.

Nestro Petrol trenutno ima 83 benzinske stanice u BiH, što joj omogućava tržišni udio od 7,54%.

Nestro Petrol je u 2014. godini imao prihod od 260 miliona KM, dok je neto dobit iznosila 5,6 miliona KM.

Konkurencijski savjet BiH je nedavno na zahtjev Nestro Petrola dao mišljenje da nema potrebe za za podnošenja prijave koncentracije u ovom slučaju, jer se radi o uzimanju koncesije za gradnju benzinske stanice.

U Komisiji za koncesije Republike Srpske danas nam je potvrđeno da je Nestro Petrol dobio koncesiju nad zemljištem za benzinske stanice, ali nisu mogli odmah precizirati na koji rok, pretpostavljajući da je to minimalno 25 godina.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog