Vijesti

Sporan i novi grb Banjaluke

Odbornici skupštine Banjaluke danas raspravljaju o nacrtu budućeg simbola. Mnogi osporavaju ideju sa dva bika, kao i da Vrbas bude predstavljen bijelom bojom, a sporna je i kruna

Odbornici Skupštine Banjaluke danas će odlučivati o novom grbu grada. Očekuje se usvajanje aktuelnog, odnosno jedinog prijedloga. Ipak, i poslije usvajanja ovog prijedloga on neće biti zvaničan, jer tek onda slijedi procedura za njegovo potvrđivanje.

Milenko Jaćimović, delegat SDS u Skupštini grada, kaže da su građani razočarani izgledom ponuđenog rješenja.

- Nikome se ne sviđa ideja sa dva bika, kao i to da rijeka Vrbas bude obilježena na grbu bijelom bojom. Tu je i kruna koja je sporna. Mislim da bi bilo bolje da se ide sa rješenjem da na grbu stoji čelo Banskog dvora kao prepoznatljiv simbol Banjaluke, ili da se organizuje referendum, pa da se građanima ponudi više rješenja. Ovde je u pitanju i boja novog grba. Boje na grbu moraju da određuju narode koji žive u Banjaluci. To sada nije urađeno - ističe Jaćimović.

Prije dvije godine grb Banjaluke proglašen je neustavnim. Bošnjacima su smetali elementi samo srpskog naroda. Ovo nije slučaj sa grbovima u FBiH, jer je još prije 18 mjeseci iz Narodne skupštine RS prema Ustavnom sudu BiH otišao prijedlog da se preispita ustavnost grbova i simbola 12 opština u FBiH, zato što u njima nema ni jednog simbola gdje bi se Srbi prepoznali kao konstitutivan narod.

Konačno ove sedmice Ustavni sud BiH će započeti zasjedanja po ovom pitanju i očekuju se konačne odluke po zahtjevu iz Republike Srpske.

Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS, kaže da nije iznenađen što je ovoliko dugo u Ustavnom sudu BiH stajao zahtjev Narodne skupštine RS.

- Narodna skupština Srpske definitivno mora promijeniti sistem rada i odluka prema Ustavnom sudu BiH. Dok Bošnjaci i Hrvati konstantno traže od Ustavnog suda BiH ukidanje Dana Republike Srpske i naših obilježja, mi se bavimo lokalnim pitanjima. To je loše. Moramo pojačati pritisak na važnija pitanja - kaže Stevandić.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog