Vijesti

Husein Smajić osoba godine u BiH u izboru Večernjeg lista BiH

Husein Smajić iz Bugojna proglašen je Osobom godine 2014. godine u BiH u izboru Večernjeg lista BiH

 
Priznanje mu je dodijeljeno u četvrtak naveče u Mostaru na 14. manifestaciji Izbora osobe godine “Večernjakov pečat“ koja se ove godine pod motom “Pečat za Evropu“ održala u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.
 
Preduzetnik Husein Smajić iz bugojanskog naselja Vesela poznat je u javnosti jer je na svojoj zemlji otkrio ostatke srednjovjekovne rimokatoličke crkve nakon čega je izrazio želju da daruje dio svog imanja Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi se na istom mjestu ponovno izgradila crkva.
 
“Želim da se ta crkva sagradi kakva je bila”, kazao je Smajić prilikom primanja prizanja kojeg mu je uručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
 
Priznanja „Večernjakov pečat“ u različitim kategorijama u četvrtak naveče još su dobili: bivši američki predsjednik Bill Clinton (Osoba godine u svijetu), italijanski pjevač Toto Cutugno (Pečat za Europu), visoka predstavnica Evropske unije za inostrane poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini (Evropki lider), Martina Čuljak (Ponos BiH – Heroji poplava), Andrej Benić (Ponos BiH – Humanista godine), Irmela Peranović (Ponos BiH – Uspjeh godine), Ćamil Duraković i Biljana Rakić (Međupolitički dijalog), Ibrahim Hadžibajrić (Lokalni lider), Monika Tomić (Nauka), Kemal Monteno (Kultura), Enisa Bekto (Privrednik godine), Igor i Ivan Karačić (Sportaš godine), Novak Đoković i Marin Čilić (Osoba godine u regiji), mostarski paroh Radivoje Krulj (Međureligijski dijalog) i Milijan Brkić (Naše gore list).
 

 
Svečanoj dodjeli Večernjakova pečata prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, kao i brojni drugi politički, diplomatski, crkveni, kulturni uglednici iz BiH, Republike Hrvatske i drugih zemalja.
 
U muzičkom dijelu program, između ostalih, nastupio je slavni italijanski pjevač Toto Cutugno koji je otpjevao pjesme “Insieme – United United Europe” te “Lasciatemi cantare”.
 
Ovogodišnji „Večernjakov pečat“ pod moto “Pečat za Evropu” održao se u znaku 20. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma čime je službeno završen rat na ovim područjima.
 
izvor: Novo vrijeme
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog