Vijesti

Prvi zamjenik visokog predstavnika David M. Robinson u posjeti IDDEEA-i

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Siniša Macan danas je primio prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko distrikt BiH ambasadora Davida M. Robinsona u prvu radnu posjetu ovoj agenciji.

Ovom prilikom prvi zamjenik visokog predstavnika ambasador Robinson obišao je Centar za personalizaciju ličnih dokumenata i tom prilikom upoznao se sa nadležnostima, organizacijom, funkcionisanjem i aktivnostima IDDEEA-e, kao i sa  procedurama za izradu ličnih dokumenata koje zadovoljavaju najviše svjetske standarde u toj oblasti. 

Direktor Macan posebno je istakao uspješnost realizacije procesa reforme sistema za izdavanje identifikacionih dokumenata koji je rezultirao uvođenjem biometrijskih pasoša i elektronskih ličnih karata, te naglasio da je IDDEEA kao nosilac ovog projekta  koordinirala aktivnosti sa više od 160 institucija na svim nivoima vlasti u BiH. 

Također, predstavljani su projekti na kojima IDDEEA trenutno radi, a tiču se razvijanja e-Servisa za potrebe nadležnih organa koji izdaju lične dokumente, registruju motorna vozila i vrše upravne postupke prijave i odjave prebivališta i boravišta. Cilj ovih projekata je pojednostavljenje administrativnih procedura i uspostava efikasnije državne administracije. 

Ambasador Robinson je istakao da su ovi projekti veoma bitni za razvojni put Bosne i Hercegovine, a da IDDEEA svojim dosadašnjim radom može poslužiti kao dobar primjer društveno odgovornog organa javne uprave koji radi za dobrobit svih građana BiH.

Tokom posjete naglašena je dosadašnja uspješna i značajna saradnja ostvarena sa Kancelarijom visokog predstavnika (OHR), koja će se nastaviti i osnažiti i u budućem periodu. 

izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog