Banja Luka

Banjalučko šarenilo: Zagrađeni i zastakljeni balkoni većinom nelegalni

Zagrađeni i zastakljeni balkoni sve su češća pojava u Banjaluci. Mnogi građani svoje balkone preuređuju kako bi povećali stambeni prostor, a drugi se na taj potez odlučuju zbog blizine prometne ceste, te prašine i buke.

Međutim, zatvaranjem balkona Banjalučani krše propise i utiču na izgled svog grada. 

Kako smo saznali iz Gradske uprave Banjaluka, Odjeljenja za prostorno uređenje, zatvaranje balkona na postojećoj zgradi predstavlja rekonstrukciju te zgrade. Prema tome, investitor može zatvoriti balkon, terasu ili lođu isključivo na osnovu pribavljene građevinske dozvole, a kojoj prethodi izrada urbanističko-tehničkih uslova i izdavanje lokacijskih uslova. 

„Prema važećoj Odluci o uređenju prostora zatvaranje terasa, lođa i balkona na zgradama kolektivnog stanovanja može se odobriti izuzetno pod uslovom da se zatvaranje balkona, terasa, lođa vrši na svim stanovima vertikale uz prethodno dostavljeno idejno rješenje“, rečeno nam je iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

Pored toga, s obzirom da se radi o intervenciji na fasadi koja se smatra zajedničkim dijelom zgrade, prije izdavanja građevinske dozvole potrebno je dostaviti saglasnost svih etažnih vlasnika.

Iz pomenutog Odjeljenja nam je rečeno da je u 2014. godini podnešen jako mali broj zahtjeva za ovu vrstu radova, što znači da su mnogi Banjalučani svoje balkone, terase i lođe nelegalno zatvorili. 

Šareni balkoni zagrađeni improvizovanim materijalima ili stolarijom koja odudara od fasade "bodu oči" građanima grada na Vrbasu. Mještanka Borika, a koja je željela ostati anonimna, smatra da pored generalne čistoće ulica i urednih parkova, te zelenih površina, dušu i izgled jednog grada čine i zgrade.  

„Vidim da je veliki broj onih koji svoje balkone u stambenim zgradama zatvaraju i preuređuju onako kako njima odgovara. Uglavnom se materijali koji koriste i po kvalitetu i po boji drastično razlikuju od osnova jedne zgrade. Na kraju sve to ružno izgleda i veoma utiče na izgled jednog naselja. Problem je što većina onih i koji odluče da zatvaraju taj vanjski dio svog stana, nikada ne kontaktira Odjeljenje za stambene i komunalne djelatnosti. Pa nam je gotovo svaka druga zgrada postala prava riznica boja. O lijepljenju novina i raznoraznih postera, kako bi se zaštitli od sunca, suvišno je i pricati“, objasnila je naša sagovornica. 

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove, Gradske uprave Banjaluka, ističu da na godišnjem nivou dobiju između pet do deset prijava o zatvaranju balkona. 

„U skladu sa članom 107. tačka ž), u takvim slučajevima se zabranjuje dalje izvođenje radova, te da se utvrđene nepravilnosti otklone u određenom roku po osnovu Zakona o uređenju prostora i građenja (Službeni glasnik RS br.55/10) i po članu 171. tačka ž) Zakona o uređenju prostora i građenja (Službeni glasnik RS br.40/13) koji je stupio na snagu 24.05.2013. godine“.

Građani koji su nelegalno zatvorili balkon, isti moraju vratiti u prvobitno stanje, a Odjeljenje za inspekcijske poslove ima pravo da izda i prekršajni nalog u iznosu od 500,00 KM. 

piše: Maja G. Đurđević
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog