Zanimljivosti

Danas je Svjetski dan šale

Pravilno usmjeren humor je poput dragulja, jer se njegovim korištenjem u stresnoj situaciji čovjek oslobađa napetosti i čuva psihičku energiju, ističe profesorica psihologije Јadranka Kolenović Đapo.

Smisao za humor i duhovitost partnera ili prijatelja rangiramo među pet najpoželjnih osobina ličnosti. I brojna istraživanja pokazuju da zdrav humor i smijeh povećavaju imunitet i toleranciju na bol i smanjuju rizike za kardiovaskularna oboljenja.

Karakteristično za ljude je da kažu:Udri brigu na veselje! Velika je sposobnost znati se smijati i šaliti na račun onoga što nam se događa. Stres je subjektivno iskustvo i sve zavisi od naših percepcija - navodi Đapo.

Humor kao mehanizam odbrane povezan je sa većom sposobnošću promjene perspektive u suočavanju sa stresnim događajima, efikasnijim planiranjem rješavanja problema i većim pozitivnim procjenjivanjima stresnih događaja.

Društvo u BiH poznato je po smislu za humor. Međutim, rezultati istraživanja pokazuju da su u opticaju i forme takozvanog samoomalovažavajućeg humora. Ovaj oblik humora ima funkciju da zbijanjem šala učinimo da nas drugi prihvate - pojašnjava ona.

Napominje, da čovjek od "zdravog" smijeha ne pravi korist samo za sebe, već i za osobe koje ga okružuju, te da ne iznenađuje podatak da većina ljudi vlastiti smisao za humor, na skali od jedan do pet, ocjenjuje u prosjeku ocjenom - četiri.

Ono što se danas nudi u medijima jeste jeftini humor koji brzo izgubi na smislu, smatra ona i ocjenjuje da je malo komedija u domaćoj produkciji, te da fali dopadljive i duhovite komunikacije.

Profesor na FPN u Banjaluci Nemanja Đukić smatra da humor i šalu ne treba miješati sa radošću, te da je zabava "emotivno i estetsko stanje, emotivna i estetska blokada analitičkih potencijala ličnosti, dok je radost etičko-religijsko egzistencijalno stanje".

Suština radosti nije u bježanju od svakodnevnih problema (to je funkcija zabave), niti njihovo namjerno neuviđanje, nego upravo suprotno - njihovo rješavanje u radosnoj lakoći postojanja - kaže Đukić.

On navodi da je zabava sredstvo pomoću kog centri moći odvraćaju pažnju masa od važnih pitanja, te da na taj način prisustvo zabave u svakodnevnom životu postaje pokazatelj kulturne krize i krize identiteta.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog