Banja Luka

Gradski kuglaški savez BL: Gospodo da li je Vas uopšte briga za sportom u Banja Luci?

Gradski kuglaški savez Banja Luka uputio je gradonačelniku Banja Luke, Slobodanu Gavranoviću otvoreno pismo povodom prijedloga programa finansiranja sporta i fizičke kulture grada Banja Luka za 2015. godinu, a prenosimo ga u cjelini.

Gradski kuglaški savez Banja Luka, u daljem tekstu GKS BL, je na svojoj vanrednoj sjednici UO 27.03.2015. godine  donio odluku da iznese jasno protivljenje povodom ovog prijedloga koji je u najmanju ruku skandalozan i zahtjeva hitnu javnu raspravu po ovom pitanju i povlačenje ovog prijedloga.

GKS BL je jedan od najuspješnijih saveza  u Gradu, u sportu koji možda nije najpopularniji, ali sigurno je jedan od najuspješnijih. U proteklih sedam godina članovi GKS BL su osvajali čak 5 titula šampiona Premijer lige BIH, imaju 13 osvojenih Kup takmičenja kako na BIH tako i na RS nivou, pojedinci su osvajači bezbroj pojedinačnih takmičenja kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji, a pogotovo u mlađim kategorijama u kojoj su i prvi osvajači Juniorskog ekipnog prvenstva u BIH.

GKS BL je bio tehnički organizator i suorganizator PRVOG SVJETSKOG PRVENSTVA U  BILO KOJEM SPORTU U GRADU BANJA LUKA !!!!!! U 2008. godini GKS BL je sa ponosom, u saradnji sa tadašnjim organima gradske uprave i gradonačelnikom g. Dragoljubom Davidovićem, organizovao najuspješnije i najbolje Svjetsko prvenstvo u kuglanju. Takođe GKS BL je 2013. godine bio organizator najmasovnijeg NBC kupa u istoriji kuglanja na kom je učestvovalo 36 ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji sa preko 450 učesnika i gostiju.

I sada u 2015. godini kršeći čak i sopstvene pravnilnike o kategorizaciji sporta Savjet za sport i Grad Banja Luka donosi odluku po kojoj GKS BL treba da dobije za tekuću 2015. godinu mizernih 500KM. Pitamo Vas gospodo zašto je promjenjen kriterijum? Pitamo Vas gospodo da li vi znate da je 500 KM od 1.307.000 KM  manje od 0.04 %. Pitamo Vas gospodo da li je naš Savez nenamjenski trošio sredstva dobijena do sad? Pitamo Vas gospodo da li je naš Savez neravnomjerno raspoređivao sredstva svojim članicama? Pitamo Vas gospodo na osnovu čega ste Vi svoje pravilnike uzeli da tumačite onako kako nisu napisani  pa ste samo jednom klubu dodjelili 10 poena po članu 2.4. kriterijuma za „Kategorizaciju sportskih organizacija grada“ u kojoj jasno piše da se 0,5, ili 10 poena može dodjeliti GRANI sporta tj. SPORTU pa ste te bodove dodjelili samo jednom klubu a preostala tri izostavili? Pitamo Vas gospodo da li je Vas uopšte briga za sportom u Banja Luci i posljedicama koje će izazvati usvajanje Vaše odluke kako po naš tako i po druge Saveze? Pitamo Vas gospodo zašto bodovanje niste objavili na sajtu i kako ste vrednovali koji Savez i klubove i zašto su oni tu gdje jesu?

Metoda izbora i kategorizacije je za nas apsloutno neprihvatljiva i netransparentna. Nisu poštovani kriterijumi koji su doneseni. Nepravedno su zapostavnjeni i oštećeni uspješni klubovi. Kao primjer imamo nepravilnu, nepravednu  i netačnu dodjelu bodova između naših klubova KK Knin Revita i KK Borac. U tom odnosu KK Knin Revita je svjetlosnu godinu uspješniji kolektiv u 2014. godini za koju ste Vi  radili ovu kategorizaciju.

Zaključak UO GKS BL je, da ako prijedlog bude usvojen sa svim svojim pratećim materijalima i principima klubovi KK Ada Nova banka (osnovan 1956.), KK Knin Revita (najuspješniji kuglaški klub u BL i RS), KK Vrbas (jedini ženski kolektiv u gradu) će PRESTATI SA RADOM, jer više neće biti u mogućnosti da se finansiraju niti će imati mogućnost da treniraju u sportskim objektima grada Banja Luka.

S poštovanjem,

Predsjednik saveza

Vujasinović Željislav

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog